Zvečka

FOTO Lačni Franz posljednji put počastio brojnu riječku publiku

Filip Brnelić

Snimila: Ana Krizanec

Snimila: Ana KrizanecRIJEKA – U sklopu svoje oproštajne turneje nazvane “Veliki finale”, slavni slovenski bend Lačni Franz nastupio je na festivalu Zvečka, i to posljednji put u Rijeci.


Frontmen Zoran Predin i pomlađena postava sastava oživljenog 2014. godine ispred Boćarskog doma na Podvežici okupili su više stotina ljudi različitih generacija koji su mogli uživati u setu poznatih uspješnica iz vremena novog vala, no i ponekoj novijoj skladbi.


Nakon početka s novijom Predinovom numerom »Na kraju naše duge«, koncert je nastavljen u isprepletenom generacijskom ritmu, pa su tako slijedili »Naj ti poljub nariše ustnice«, »Na svojoj strani«, a očekivani ritam nastavljen je s »Adio pameti« te »Jebiveterom Juniorom«.


Foto galerija: Lačni Franz se od riječke publike oprostio koncertom na Riječkoj zvečki Foto: Ana Križanec
Društveno angažirani, ironični i komični stihovi, uvijek s višeslojnošću značenja, ispreplitali su se sa fundamentalno rokerskim notama koje su i nakon dvije tisuće odrađenih gaža još zadržale svježinu, ali i eklektičnu prepoznatljivost.


Pravi bi glazbeni znalci satima mogli raspravljati o različitim glazbenim i umjetničkim utjecajima koje su Predin i njegovi bliski profesionalni suputnici kroz godine inkorporirali u svoj bogat opus, a posljednje inkarnacije izveli Anej Kočevar na bas gitari, Luka Čadež za bubnjem, Boštjan Artiček na klavijaturama i gitarist Tine Čas.


Prema najavi, Lačni će Franz otići u povijest s prvim prvoga sljedeće godine, no ovo ne znači da Zoran Predin staje sa svojom glazbenom karijerom.


Prema tvrdnjama legendarnog slovenskog pjevača, kojega uz nastavak njegove solo karijere očekuje i intenziviranje književnog izražavanja, turneja je samo pravilan način kojim se zaključuje rad, tvrdimo mi, jednog toliko značajnog benda.


Nakon riječkog koncerta, sve sitijeg Franza čekaju nastupi u Srbiji, Sarajevu, Zagrebu, Karlovcu, Splitu, a Zvečka festival iščekuje dolaske zagrebačkog Mayalesa, te još dva međunarodno proslavljena akta – grupu Letu Štuke i Darka Rundeka.