Druga večer festivala etno glazbe

ETNOPOLIS Zorica Kondža i klapa Cambi raspjevali Riječane

Katarina Blažević

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

HKD na Sušaku ugostio je splitsku glazbenu divu i jednu od najpopularnijih klapa u Hrvatskoj koji su pokazali kako se može spojiti tradicionalno i suvremenoRIJEKA Dašak Dalmacije došao je danas u kišnu Rijeku kroz glazbene stihove i melodije. Hrvatski kulturni dom na Sušaku ugostio je glazbenu divu Zoricu Kondžu i jednu od najpopularnijih klapa u Hrvatskoj, klapu Cambi, u sklopu novoga festivala etno glazbe – Etnopolisa.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZAFestival je nastao suradnjom tvrtke Music Time i HKD-a s ciljem dovođenja izvođača koji izvedbama prožimaju prošlost i budućnost te spajaju izvorne tradicionalne melodije i suvremene glazbene aranžmane.
Prva je večer bila rezervirana za bosanskohercegovački sevdah, a druga za jedne od najboljih predstavnika dalmatinske “pisme”.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA 


Zorica Kondža započela je svoju samostalnu glazbenu karijeru sredinom osamdesetih godina, u isto vrijeme kada se javlja i klapa Cambi. Od tada pa sve do danas oni su gosti na mnogobrojnim festivalima i dobitnici raznih glazbenih nagrada, a u HKD-u su pokazali kako se može spojiti tradicionalno i suvremeno.


Antologijskom pjesmom “Odlazak” Tina Ujevića koju je uglazbio i otpjevao Arsen Dedić, klapa Cambi otvorila je koncert i oduševila svoje obožavatelje koji su velikim pljeskom ispratili izvedbu, ali i one koje su slijedile.


Cambijevci su izveli najbolje od svojih autorskih pjesama te obrada, od kojih je stihove “Kad mi dođeš ti” Olivera Dragojevića publika pjevala uglas s klapom.


– Dobro vam ide ovo, morat ćete sad nastavit pivat i dalje – zadovoljni su bili Kaštelovci publikom koja su sačinjavali uglavnom bračni parovi i grupe prijateljica kojima je ovo bila savršena prilika za druženje usred radnog tjedna.


A onda je na pozornicu došla ona, glazbena diva, kako su je najavili članovi klape. Zorica Kondža otpjevala je uz pratnju klavira, na kojemu je bio njezin suprug Joško Banov, i akustične gitare, svoje ljubavne balade.


– Je l’ se sićate prvi put kad ste se zaljubili pa vam nije smetala ni kiša ni snig – razgovorom je uvela Splićanka u “Vrijeme ljubavi” publiku koja se i tada pokazala kao odličan prateći vokal.


Vratili su se potom na pozornicu Cambijevci, a na samome kraju koncerta zajedno su sa Zoricom Kondžom zatvorili ovu dalmatinsko-riječku priču onako kako su i započeli – motivom ljubavi.