Politički svjesna pop zvijezda

Dua Lipa opovrgnula navode da će nastupiti na otvaranju Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Objasnila i zašto

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Niz neovisnih izvještaja iz te zemlje, sugerira da se u Kataru prema radnicima migrantima odnose kao prema roblju, da je na snazi sistemska homofobija, ali i zakonske odredbe koje za dokazanu homoseksualnost predviđaju i smrtnu kaznuKako stvari stoje, na predstojećem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru, kojeg prate kontroverze od dana kad je prebogata i po poštivanju ljudskih pravima suspektna arapska apsolutna monarhija dobila domaćinstvo najvećeg nogometnog natjecanja, svečano otvaranje neće biti nakrcano glazbenim zvijezdama.


Zasad je potvrđeno da će na otvaranju za sedam dana na stadionu Al Bayt zapjevati tek Jung Kook, zvijezda K-popa iz megapopularnog južnokorejskog boy benda BTS. Druga zvijezda najavljena za otvaranje, Dua Lipa, engleska pop ikona porijeklom s Kosova, je jučer na svom Instagram profilu opovrgnula tu mogućnost. Vrlo je jasno navela zašto se to neće dogoditi, baš kao što se neće dogoditi da posjeti Katar ili nastupi tamo. Učinila bi to da je Katar ispunio sve uvjete po pitanju poštivanja ljudskih prava kao uvjet domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva, a očito to nije učinio.


Niz neovisnih izvještaja iz te zemlje, naime, sugerira da se u Kataru prema radnicima migrantima odnose kao prema roblju i da je tamo i dalje na udaru LGBTQ zajednica, da je na snazi sistemska homofobija, ali i zakonske odredbe koje za dokazanu homoseksualnost predviđaju i smrtnu kaznu.
Dua Lipa nije jedina koja zbog nepoštivanja ljudskih prava ne želi imati posla s Katarom na bilo koji način, jučer je u Daily Mirroru, osvjedočeni nogometni fan, slavni Rod Stewart govoreći o nadolazećem Svjetskom prvenstvu objavio da je odbio ponudu od milijun dolara da nastupi tamo prošle godine. „Mislim jednostavno da tamo nije ispravno otići“ – rekao je Stewart savjetujući Englezima koji misle ići na Svjetsko prvenstvo navijati za svoju reprezentaciju da se čuvaju ako su homoseksualci.


Rod Stewart također smatra da za Irance, s kojima Engleska igra svoju prvu utakmicu na turniru 21. 11., ne bi trebalo biti mjesta na turniru zbog opskrbljivanja Rusije iranskim oružjem koje se koristi u napadima na Ukrajinu.


Da Stewart nije tek jedan od licemjernih bogataša koji puno pričaju, a ništa ne čine dokazuje i činjenica koju su otkrili novinari da je iznajmio kuću u Berkshireu za obitelj od sedmoro Ukrajinaca i da im plaća račune.


No, postoje mnogi koje društveno-politička pitanja u Kataru ne muče. Ili muče, ali imaju ugovorne obaveze iz kojih se ne mogu ili ne žele izvući. Među njima su zvijezde poput jamajkanskog pjevača Seana Paula ili jednog od najpoznatijih DJ-eva i autora EDM glazbe Calvina Harrisa koji će među ostalima nastupiti na FIFA Fan festivalu tijekom turnira koji počinje 20. studenog, čiji naziv sugerira da se održava pod kapom svjetske nogometne organizacije.


LGBTQ organizacije takve ne ostavljaju na miru, rade svoj posao i optužuju slavne za licemjerje. Tako je na udaru i umirovljeni celebrity nogometaš David Beckham koji se uvijek predstavljao kao saveznik LGBTQ zajednice, a sad je jedan od ambasadora Svjetskog prvenstva u Kataru. Čini se da ima priličan broj razloga da se ne povuče iz tog posla. Točnije, 10 milijuna jer mu je navodno to visina honorara da reklamira i bude zaštitno lice prvenstva.