‘Draga Marianne, slavan sam, ali prazan’: Gotovo 900 tisuća dolara plaćeno za ljubavna pisma Leonarda Cohena

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Najveću cijenu - 56.250 dolara - postiglo je pismo u kojemu je Cohen pisao u prosincu 1960. o tome kako je "sam s golemim rječnicima". Početna procjena bila je 10.000 dolara.LOS ANGELES – Kolekcija više od 50 ljubavnih pisama koje je napisao kanadski kantautor Leonard Cohen svojoj muzi Marianne Ihlen prodana su na dražbi za 876.000 dolara, a mnoga od njih postigla su cijenu pet puta veću od procjene, priopćila je aukcijska kuća Christie’s.


Arhiva Cohenovih pisama Marianni, koja ga je nadahnula za klasike poput “So Long, Marianne” i Bird on a Wire”, kronika su njihove ljubavi ’60-ih godina prošlog stoljeća i procvata njegove karijere.


Najveću cijenu – 56.250 dolara – postiglo je pismo u kojemu je Cohen pisao u prosincu 1960. o tome kako je “sam s golemim rječnicima”. Početna procjena bila je 10.000 dolara.
Pismo iz 1964., u kojemu Cohen piše “slavan sam ali prazan” prodano je za 35.000, navodi Christie’s.


Pisma je na prodaju dala obitelj Ihlen.


Cohen i Ihlen upoznali su se 1960. godine na grčkome otoku Hydri, dok se Cohen pokušavao etablirati kao umjetnik.


Par je neko vrijeme živio “životom iz snova” u kreativnoj, boemskoj zajednici, prije nego što Cohen, kasnih šezdesetih postaje zvijezda u Sjedinjenim Državama.


Marianne Ihlen umrla je od leukemije u Oslu u srpnju 2016. Imala je 81 godinu. Cohen, koji je također bolovao od leukemije, umro je u studenome iste godine.