Slavlja po svačijem guštu

Doček 2020: Što su hrvatski gradovi spremili za “najluđu noć”

Karmen Bosnić

Dubioza Kolektiv u Rijeci / Foto MARKO GRACIN

Dubioza Kolektiv u Rijeci / Foto MARKO GRACIN

Gradovi diljem Hrvatske trude se osmisliti čim atraktivnije dočeke na otvorenom. Neki su već objavili programe, a neki još igraju na efekt iznenađenjaAko ste od onih koji uživaju u kićenju doma božićnim ukrasima ranije no što je uobičajeno iako vam članovi obitelji prigovaraju, a i prijatelji vas poprijeko gledaju, ne dajte se omesti. Psiholozi i psihijatri tvrde da su takve osobe puno sretnije od onih koji čekaju vrijeme neposredno prije Božića.


Sitno brojimo do dana kad će se na raznim TV postajama početi prikazivati serijal »Sam kod kuće«. Zasad nema istraživanja ostavlja li to kakve teže posljedice na gledatelje.


Tony Cetinski na Rabu


Ništa čudno, i pripreme za advent i novogodišnja slavlja u punom su jeku. Dok neki pretražuju trgovine u potrazi za svjetlucavim odjevnim kombinacijama za najluđu noć u godini, bilo da putuju ili ostaju kod kuće, gradovi se trude osmisliti čim atraktivnije dočeke. Neki su već objavili programe, a neki još igraju na efekt iznenađenja.
Dubioza kolektiv i Nina Badrić glavni su headlineri glazbenog programa za doček nove godine na otvorenom u Rijeci. Doček će upotpuniti i nastup riječkog benda mlađe generacije, no još uvijek nije donesena odluka tko će uveličati doček kojim Rijeka uplovljava u 2020. kad će ponijeti titulu europske prijestolnice kulture.


Novogodišnji doček u Opatiji će donijeti čak četverostruku feštu – prvi će slaviti najmlađi, uz podnevni, dječji doček na Ljetnoj pozornici. U večernjim satima, središnji gradski doček na tržnici će oživjeti neke od najpopularnijih hitova 20. stoljeća uz program nazvan »Opatija Tribute to the Legends« koji počinje u 22 sata.


Nastupit će Queen Real Tribute te Abba Real Tribute band. U isto vrijeme, ispred Šporera za ulazak u Novu pobrinut će se Grooversi, a na Ljetnoj pozornici 2019. u rockerskom stilu ispratit će grupa Dellboys.


Doček u Malom Lošinju održat će se na Trgu Republike Hrvatske, započinje u 22.30, a nastupit će Petar Grašo. Grad Rab već je spreman za svoju prosinačku bajku. Program adventa je posložen, a u novu godinu Rabljane te sve njihove goste i turiste, uvest će Tony Cetinski.


Središnje pulsko silvestarsko događanje je doček na Forumu, a tako će biti i ove godine. Svirat će Zabranjeno pušenje i Le Monde, a zabava počinje u 21 sat. Svi koji se navečer zateknu na Portarati, moći će se zabaviti uz nastup Šajete.


Na porečkom Trgu slobode posjetitelje će zabavljati Severina. Ulaz je besplatan. Zlatan Stipišić Gibonni nastupit će na Gradskom trgu u Rovinju, koji je tradicionalni domaćin rovinjskog dočeka nove godine na otvorenom.


Severina nastupa u Poreču


Severina nastupa u PorečuŠibenčani slave uz Stereo MC’s


Program dočeka na Stradunu na Staru godinu počinje tradicionalnom kolendom i dječjim dočekom, u sklopu kojeg nastupa Mia Dimšić. Večernji doček započinje u 21 sat te će na njemu nastupiti Parni valjak.


Samu Novu godinu otvorit će nastup Dubrovačkog simfonijskog orkestra na Stradunu, s početkom točno u podne. Glavna bina za doček Nove godine u Šibeniku ove godine će biti ispred katedrale sv. Jakova, a Šibenčane i goste u 2020. uvest će Stereo MC’s. Šibenik će Novu godinu dočekati na tri pozornice unutar stare gradske jezgre.


Glavna će biti bina ispred katedrale gdje će nastupiti britanske hip-hop/electronic dance legende Stereo MC’s. Čast da zagrije publiku pripala je energičnoj Sassji. Druga bina bit će u Perivoju Roberta Visianija gdje će nastupiti Neno Belan & Fiumens te Cubismo.


Treća novogodišnja bina bit će smještena na Maloj loži gdje će na svoje doći svi ljubitelji elektronike. Na toj bini 2020. čekat će se uz Kristijana Molnara.I program na splitskoj Rivi bit će posebno bogat i raznolik. Klapa Intrade i Tomislav Bralić stvorit će pravi novogodišnji ugođaj, a za zabavu do jutarnjih sati zadužena je Jelena Rozga.