Novosti iz Hrvatske pošte

Definitivno su to zaslužili: Od sutra su u optjecaju poštanske marke s likovima tri velikana hrvatske glazbe

P. N.

Ilustracija: Hrvatska pošta

Ilustracija: Hrvatska pošta

Nominalna vrijednost svake od ovih maraka iznosit će deset kuna. Marke su otisnute u nakladi od 100 tisuća primjeraka po motivu, a tisuću arčića naći će se u numeriranim eutijima.Hrvatska pošta sutra će u optjecaj pustiti poštanske marke iz serije “Hrvatska glazba”, na kojima su tri legende dalmatinske, odnosno hrvatske glazbe – Toma Bebić, Oliver Dragojević i Dino Dvornik. Autori ovih maraka zagrebački su dizajneri Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić. Nominalna vrijednost svake od ovih maraka iznosit će deset kuna. Marke su otisnute u nakladi od 100 tisuća primjeraka po motivu, a tisuću arčića naći će se u numeriranim eutijima.


Na stranicama Hrvatske pošte navodi se po nekoliko rečenica o svakom od glazbenika koji će se naći na poštanskim markama.


Glazbena ostavština Dine Dvornika (20. kolovoza 1964. – 7. rujna 2008.), baš kao i njegov privatni i estradni život, koji su se trajno prepletali, svjedoče o golemom talentu i eruptivnoj glazbi u kojoj je, bez obzira na razmjere nadahnuća, u osnovi uvijek bio furiozni ritam i strast, navodi se o prerano preminulom kralju funka.
O Tomi Bebiću, pak, piše: “Nažalost, dijelom zbog vlastita nehaja, a dijelom pak plaćajući danak „provincijalnosti“, Tomin je diskografski opus uglavnom slabiji i od vrijednosti samih pjesama i iznimnih koncertnih izvedba. Njegove skladbe bile su mahom „dalmatinske šansone“ s osebujnim posvetama zavičaju, ali prije i poslije svega govorile su o svakodnevnim situacijama i „malim ljudima“, marginalcima s kojima se – kao boem i anarhist – najbolje slagao.”


Na koncu, o Oliveru Dragojeviću iz Hrvatske pošte pišu: “Dok je u sedamdesetima i osamdesetima bio kultni „dalmatinski pjevač“ s himničkim i antologijskim skladbama poput „Galeba“, „Malinkonije“, „Oprosti mi pape“, „Skalinade“, „Karoce“, „Ništa nova“, „Stine“ i drugih, a dometom kudikamo većim od regionalnih granica, u devedesetima i novom mileniju postao je najveća i najblistavija zvijezda (ne samo) hrvatske scene.”