Laetitia Sonami otvara "Umjetnost očima računala"

Dama s rukavicom u “Peek&Pokeu”

Andrej Petrak

Uređajem »Lady Glove« Sonami upravlja zvukovima i stvara jedinstveni audio-vizualni doživljajRIJEKA – Francuska umjetnica Laetitia Sonami u nedjelju u 19 sati izvest će performans »Lady Glove« u Muzeju starih računala »Peek&Poke«. Nastupom ove skladateljice, performerice i umjetnice zvučnih instalacija počet će treća po redu manifestacija riječkog muzeja informatike pod nazivom »Umjetnost očima računala«.


Sonami kombinira tekst, glazbu, te »zvukove«, koje pronalazi u svijetu unutar kompozicija, opisivanih i kao »performistički roman«. Njezin instrument, ženska rukavica, prati i najmanje pokrete prstiju i ruke, a umjetnica stvara performanse u kojima ti sitni pokreti oblikuju prostor i glazbu. 


Uređajem »Lady Glove« Sonami upravlja zvukovima i stvara jedinstveni audio-vizualni doživljaj. Autorica boravi u Rijeci u sklopu umjetničkog projekta kojeg financira Musagetes fondacija, stvarajući glazbene instalacije za Gat, koje će biti predstavljene u drugoj polovici svibnja.
– Pozivamo sve zainteresirane da u nedjelju navečer dođu u »Peek&Poke« na nastup Laetitite Sonami, koja je izrazila želju riječku javnost upoznati s projektom »Lady Glove«. Prisutni će uz kratku demonstraciju moći saznati više o nastanku i povijesti rukavice, ali i postavljati pitanja autorici. Ulaz je besplatan, kaže voditelj muzeja Svetozar Nilović-Tozo.


Sonami je nastupila na brojnim festivalima u SAD-u, Kanadi, Europi, Japanu i Kini, kao što su Ars Electronica Festival u Linzu, francuski Bourges Music Festival, Sonambiente Festival u Berlinu, ili Interlink Festival u Japanu.