Osebujni glazbenik

Božo Vrećo otkrio nam je što možemo očekivati od koncerta u Rijeci, ali i svoj recept za – pitu krumpirušu

Sandy Uran

Foto Sead Šašivarević

Foto Sead Šašivarević

S Porto Etno orkestrom i dragim Zoranom Majstorovićem pripremam vrlo zanimljivu kombinaciju sevdalinke, jazza, bluesa i soulaOvog petka u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, s početkom u 19.30 sati, u sklopu četvrtog izdanja festivala Porto Etno nastupit će Božo Vrećo.


Ovaj osebujni bosanskohercegovački glazbenik, »umjetnik anđeoskog glasa koji liječi duše i otvara srca«, kako ga je opisao New York Times, pažnju publike plijeni svojim izvedbama sevdaha, a uoči koncerta u Rijeci u razgovoru za naš list otkrio nam je što je pripremio za nastup u HKD-u. Koncept riječkoga koncerta u suradnji s Porto Etno Orkestrom počiva na posvećenosti kantautorskom radu Bože Vreće i kao takav je svojevrstan doticaj eksperimentalnog i nadasve avangardnog, sakralnog, mističnog i okultnog u domeni sevdalinke, tradicijske glazbene forme Balkana, koju on kroz svoj opus konstantno istražuje, uspoređuje i oslobađa stereotipa i pravila. Kako je ovaj festival poznat i po gastrodelicijama, podario nam je i svoj recept za pitu krumpirušu.


Šesti album


Kako ste koncipirali repertoar kojim ćete nastupiti u Rijeci?
– Bit će to intimna ispovijest autorskih sevdalinki koje sam zapisivao i komponirao u zadnje tri godine, kroz albume »Pandora« i »Melek«, u simbiozi s jazz aranžmanima i sjajnim Porto Etno orkestrom i dragim Zoranom Majstorovićem. Bit će to vrlo zanimljiva spona sevdalinke, jazza, bluesa i soula. Čarolija trenutka i prepuštanja i svakako doticaj s nekoliko sevdalinki u novom ruhu, kako i dolikuje. Vjerojatno ću otpjevati i nešto na suho, a cappella.


Kako doživljavate ovu situaciju s koronom?


– Radim vrijedno i fokusirano, čitam predano i vježbam konstantno, eto tako! Poneki koncert koji se uspije provesti u djelo i posvećeno stvaranje kao motivacija i »fast forward« za sve.


Unatoč koronavirusnoj krizi, što biste voljeli realizirati u sljedećem razdoblju?


– Moj šesti album »Lachrimæ« u suradnji sa sjajnim lutnjistom Edinom Karamazovim je izašao i to me posebno nadahnulo i ispunilo praznine u ovoj godini u pogledu koncertnih događanja i mogućnosti. Album je fenomenalna spona balkanskog melosa, sefardskih uspavanki, dalmatinskih otočnih pjesama i sevdalinki. U listopadu izlaze dva nova spota za dvije autorske pjesme, »Saba« (Queen of Sheba) i »Čovjek od soli«, i to me usrećuje u potpunosti. Spotovi za numere snimani su na šest različitih lokacija, a to su: Počitelj, Kravice, Ramsko jezero i otok Umac, Tvrđava hercega Stjepana u Ljubuškom, Trebević planina i Pješčane piramide u Foči. Suradnje su to sa sjajnim dvojcem DJ-eva The Provincials i producentom Makom Kulenovićem MakhiBeatzom. Izlazak knjige sam odgodio za proljeće sljedeće godine jer želim da njeno svjetlo nagovijesti i bude vjesnik slobode i vraćanja još intenzivnijem životu koji nam dakako nedostaje.


Ignoriram glupost


Kad je riječ o scenskoj garderobi, kakve ćete kreacije odjenuti za nastup u našem gradu?


– Uvijek ponesem sa sobom na put nekoliko kombinacija i svaka je odlična, no prepustit ću to trenutku, noć pred koncert isprobati sve i donijeti odluku. Uvijek je to kombinacija minimalizma i hrabrosti i dualnosti, da se poigram detaljima.


Nažalost, doživjeli ste i brojne napade hejtera na internetu. Kako doživljavate takve situacije i što činite kako to ne bi pretjerano utjecalo na vas?


– Ignoriram svu glupost, primitivizam i fanatizam i iste takve ljude.


Pita krumpiruša – savršena harmonija okusa


Pazite na zdravlje i prehranu. S obzirom na to da je manifestacija Porto Etno poznata i po predstavljanju različitih kuhinja i različitih kultura, možete li nam dati recept za neko vaše jelo koje volite?


– Nešto što svakog mjeseca napravim je moja čuvena pita krompiruša za koju nemam recept koji bih mogao s vama podijeliti jer sve dodajem bez mjerenja, no ono što je važno je da se kore najtanje razvljaju oklagijom pa malo rukama razvuku i to bude nešto izvanredno. Krumpir narezan na kockice, papar i luk kao savršena harmonija okusa i moje omiljeno jelo koje jedem samo jednom mjesečno jer svaki drugi dan meni je koncipiran gotovo s istim namirnicama: ribom, povrćem, proteinima i vlaknima, te ujutro odlazim u »gym«. Inače, obožavam i dalmatinsku kužinu i paštu u svim varijacijama i sve morske delicije su za mene pun pogodak.