Digitalna glazba

Bad Bunny „najstrimaniji“ je glazbenik na svijetu. Njegove pjesme ove godine na Spotifyju slušalo 8,3 milijarde ljudi

T.I.

Foto: YouTube

Foto: YouTube

Na godišnjoj listi iza Bad Bunnya vladaju i drugi glazbenici za (vrlo) mladu publiku Drake, J Balvin, Juice WRLD i Weeknd čiji je „After Hours“ drugi najstrimaniji album u 2020. godiniNekad su stvari bile jednostavnije, popularnost glazbenika dala se egzaktno izmjeriti brojem onih koji su voljni platiti upravo taj album, taj singl ili tu kasetu. Danas je priča malo zamršenija: platite pretplatu na nekom od streaming servisa poput Spotifyja i slušate što hoćete. Drugim riječima, naletite na nešto što u „normalnim“ uvjetima ne bi imali volje platiti, poslušate onako iz znatiželje, zakačite se ili zaboravite iste sekunde. Zato nismo baš sigurni što zapravo znači titula „najstrimanijeg“ izvođača u 2020. godini koju je ove godine ponio za mnoge izvjesni Bad Bunny. Njegov je glazbeni materijal, pjesme i album, striman u brojci nešto većoj od ukupne ljudske populacije, nestvarnih 8,3 milijarde puta samo na Spotifyju.


Bad Bunny portorikanski je glazbenik i njegova glazba kombinira reggaeton i – mogli bi to nazvati tako – latin trap, što nije daleko od tonova iz balkanskih klubova gdje vladaju trap cajke. Bad Bunny izbacio je ove veljače album “YHLQMDLG” s koji m je zasjeo na 2. mjesto Billboard liste u SAD-u što je najviša pozicija nekog albuma isključivo na španjolskom jeziku ikad. U napadu inspiracije i zbog ograničenja kretanja i poslovanja izazvanih pandemijom, stigao je u ovu godinu ugurati još jedan album, prošli tjedan izdani „El Último Tour Del Mundo“. Singl „Dakiti“ s tog albuma je trenutno najstrimanija pjesma na svijetu, što god to značilo.  Izvan SAD-a i Latinske Amerike Bad Bunny je egzotična pojava, gotovo nigdje nije uspio ući u Top 100 albuma.


Na godišnjoj listi iza Bad Bunnya vladaju i drugi glazbenici za (vrlo) mladu publiku Drake, J Balvin, Juice WRLD i Weeknd čiji je „After Hours“ drugi najstrimaniji album u 2020. godini. Weekndov singl „Blinding lights“ je pak najstrimaniji singl. Sve to nije bilo dovoljno da ove godine bude nominiran u bilo kojoj kategoriji za diskografsku nagradu Emmy.
Ženski izvođač s najviše strimova je Billie Eilish, slijede Taylor Swift, Ariana Grande, Dua Lipa i Halsey.


Spotify koristi sveukupno 320 milijuna ljudi širom svijeta, a raste naglo i broj onih koji uplaćuju pretplatu. Takvih je na početku godine bilo 124 milijuna, sad ih je već 144 milijuna. No, nisu svi sretni s onim što Spotify i za koji novac nudi.


Ovih dana za Guardian je Guy Garvey,  frontman engleskog indie banda Elbow, oštro napao politiku Spotifyja.


„Deset funti premium pretplate na Spotifyju daje vam neograničeni pristup svoj glazbi na svijetu. To je premalo. To nije održivo, posebno u ovoj situaciji kad gubimo umjetnike jer su demoralizirani i ne mogu živjeti od svoje glazbe.“


Na ovom tragu je i britanska vlada koja je sazvala odabrani odbor na kojem će biti saslušani i argumenti bendova poput Elbowa i Radioheada, kako bi se utvrdio utjecaj streaminga na glazbenu industriju i prihode glazbenika.