Sjećanje

Zbogom Bernardinu Modriću: Odlazak velikog filmskog radnika i entuzijasta

Ervin Pavleković

Bernardin Modrić

Bernardin Modrić

Bernardin Modrić je u svojoj karijeri snimio više od sto filmova, a prema Igoru Modriću po pitanju predanosti i neumornosti u iznošenju tematike bliske Rijeci i okolici neće se skoro pojaviti netko kao što je bio onU znak sjećanja na nedavno preminulog riječkog redatelja Bernardina Modrića u Art-kinu je održan »In memoriam«, program sjećanja na njegov lik i njegovo djelo te projekcija njegova posljednjeg dokumentarnog filma »Tko je ovdje lud?« iz 2020. godine.


Kako je istaknuto na početku programa, Bernardin Modrić je bio vrijedan i uporan filmaš koji je svojim minucioznim bilježenjem Rijeke, njezinih protagonista i fenomena, u gradu ostavio trajan pečat, stoga najmanje što možemo učiniti je da se njegov voljeni History Film Festival nastavi i dalje.


Ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković uvodno je istaknula da je ovo, na žalost, prva premijera nekog Modrićeva filma bez njegova prisustva.


Uporan i dosljedan
– Bernardin Modrić bio je veliki filmski radnik, veliki entuzijast, a u svojem je filmskom djelovanju snimio više od sto filmova u kojima je donio gotovo svaku zavičajnu temu, od priča o raznim ličnostima do raznih fenomena naših krajeva.


Osim svojeg filmskog djelovanja, koje je značajno i po osnivanju History Film Festivala, usudio se ukazati i na one stvari koje nisu bile u redu, pa je u tom smislu mnogo toga pomaknuo naprijed, na bolje – rekla je Mišković.Bernardinov suradnik Igor Modrić istaknuo je da je Bernardin svoje filmove radio s lakoćom, a čim bi dobio inspiraciju, znao je i kako će sam film izgledati. U tom smislu, rekao je, u fazi snimanja također je znao što želi, kao i u fazi montaže.


Stoga se u Rijeci po njegovu mišljenju neće skoro pojaviti netko kao što je bio Modrić – predan i neumoran u iznošenju tematike bliske Rijeci i okolici, kao i tematike bliske našoj županiji.


U svojem je osvrtu na lik i djelo Bernardina Modrića iznio i tri crtice iz njegova života koje ga prikazuju kao neumorna filmaša koji nije znao za prepreke i koji je u svojem pristupu i nastojanjima bio uporan, dosljedan i detaljan.


Srdačno istinoljubiv


Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar napomenuo je da je Bernardin Modrić četrdeset godina posvetio povijesnom dokumentarcu, a svoj je opus gradio ciglu po ciglu.


– Njegov velik filmski opus pokazuje kulturno-povijesne fenomene naše regije, od važnih ličnosti kao što su Mažuranić, Fučić, do recimo Torpeda i nekih drugih općih mjesta koji čine naš identitetski dio. Modrić je bio srdačne istinoljubivosti i odskakao je od ovdašnjeg mentaliteta, no prije svega bio je domoljub i konzervativac širokih interesa u obradama tema i kao takav je imao bitnu ulogu u kulturnom, društvenom i kuloarskom životu Rijeke – istaknuo je Šarar opisavši ga kao riječkog sineasta koji je ostvario mnogo u gradu koji nije filmski.U programu sjećanja na Bernardina Modrića, koji je pasionirano dokumentaristički bilježio Rijeku i njezine fenomene, prikazan je film »Tko je ovdje lud?«, na kojem je redatelj, prema riječima obitelji, istinski uživao raditi, a film donosi priču o štićenicima Doma Turnić koji se raznim svakodnevnim aktivnostima pokušavaju vratiti u život zajednice te ukloniti predrasude s kojima se suočavaju.


Film je intimistički prikaz marginaliziranih pojedinaca koji su dio naše, no i svake zajednice općenito, a svojim ispovjednim tonom taj Modrićev posljednji dokumentarac ostaje kao vrijedno dobro i kao edukativni materijal koji progovara o bitnoj socijalnoj temi današnjice.


Biografija


Bernardin Modrić rođen je 1954. godine u Ogulinu, a preminuo je u studenom ove godine u Rijeci. Filmom se profesionalno počeo baviti 1980. godine kad je za Jadran film režirao svoj debitantski film »PODHUM, 12. VII. 1942.«


Do svoje iznenadne smrti Modrić je realizirao oko sto kratkih igranih dokumentarnih filmova koji su prikazivani i nagrađeni u zemlji i svijetu.


Bio je suosnivač i direktor Istra filma, umjetničke udruge filmskih djelatnika iz Rijeke i Zagreba koja je radom započela 1987. godine, a pokrenuo je i važan filmski festival koji prikazuje i vrednuje isključivo povijesni dokumentarni film – History Film Festival – i koji je ove godine održan peti put.


Bio je član Zajednice hrvatskih umjetnika, Društva hrvatskih filmskih djelatnika i Hrvatske udruge producenata.