Filmski festival

Završio jubilarni Locarno. Hrvatskom filmu “Sigurno mjesto” pripale tri važne nagrade

Zvezdana Pilepić

Film Jurja Lerotića ovjenčan je trima nagradama: za najboljeg redatelja, najboljeg glumca (Goran Marković) i kao najbolji prvi dugometražni igrani filmLOCARNO – Nagrađeni s tri lokarnska Parda, hrvatski redatelj Juraj Lerotić i njegov film »Sigurno mjesto«, psihološka i vrlo dirljiva drama bazirana na tragediji njegove obitelji, veliki su pobjednici ovogodišnjeg netom završenog 75. Locarno Film Festivala. Tročlani žiri, koji su sačinjavali Boo Junfeng, redatelj iz Singapura; Shahram Mokri, redatelj i scenarist iz Irana i Madeline Robert, producentica iz Francuske, bio je zadužen za debitantske filmove. Naravno, prvo su pohvalili sve filmove i odlučili se za čak dvije specijalne pohvale koje su dobili filmovi »Love Dog« Biance Lucas i »De noche los gatos son pardos« Valentina Merza. A zatim, istaknuvši kako je odluka bila vrlo teška, no jednoglasna, najboljim debitantskim filmom proglašen je film »Sigurno mjesto«. Primajući svog prvog Parda, Juraj Lerotić ga je posvetio svima onima koji se bore s mentalnim i duševnim problemima.


Posveta zlostavljanim ženama


Nastavilo se nagradama za najbolju žensku ulogu, koja je pripala Ukrajinki Anastasiji Karpenki, glavnoj glumici filma »Yak tam Katia?« u režiji ChristineTynkevych. Za svoju pasivnu, no moćnu interpretaciju lika u filmu »Sigurno mjesto« za najbolju mušku ulogu nagrađen je Goran Marković koji je svoga Parda vrlo emotivno posvetio preminulom prijatelju Jokovu Lerotiću. Nakon što je ukrajinski film »Yak tam Katia?« nagrađen Specijalnom nagradom žirija, proglašen je najbolji mladi redatelj u usponu – Juraj Lerotić. Primajući svog drugog Parda, šaleći se kako će odmah dokazati da je s pravom dobio nagradu, »izrežirao« je predstavljanje nekoliko članova svoje filmske ekipe koji su uz njega bili u Locarnu.


Zlatnim pardom za najbolji film u programu Cineasti del presente, u kojem je bio i hrvatski film »Sigurno mjesto«, nagrađen je slovačko/češki film »Svetlonoc« Tereze Novotove. »Za hrabru i provokativnu viziju problematične teme praznovjerja u današnje vrijeme, kao i za cjelokupno kinematografsko dostignuće«, bila je motivacija žirija u sastavu Annik Mahnert, producentica iz Švicarske; Gitanjal Rao, redateljica iz Indije i Katriel Schory, producent iz Izraela. Tereza Novotova je Parda posvetila svim ženama koje se sučeljavaju s bilo kakvom vrstom zlostavljanja.


Glavne festivalske nagrade
Na kraju su podijeljene glavne festivalske nagrade. Žiri koji su činili švicarski producent Michel Merkt, engleska redateljica Prano Baily-Bond, francuski redatelj Alain Guiraudie, američki producent William Horberg i talijanska redateljica Laura Sanani, nagradili su Zlatnim pardom za najbolji film brazilski film »Regra 34« (»Pravilo 34«). Naslov filma dolazi od istoimenog internetskog mema na kojem se može gledati pornografija na apsolutno bilo koju temu, a i sam film je vrlo smion, provokativan i šokantan, s ekplicitnim scenama seksa i seksualnog nasilja. Simone, glavna junakinja filma, je studentica prava i zalaže se za prava zlostavljanih žena, a noću pred web-kamerom uživo prenosi seksualne aktivnosti iz svoje sobe koje postaju sve nasilnije i polako je vode u totalnu autodestrukciju. Za ulogu Simone redateljica Julia Murat je igrom slučaja pronašla Sol Mirandu koja za sebe kaže da je samo obična crnkinja iz favele, no njezina interpretacija ove kompleksne i vrlo teške uloge je fascinantna.


Specijalnu nagradu žirija dobila je talijanska melankolična komedija »Gigi la legge« Alessandra Comodina, a sve ostale nagrade pokupio je film iz Kostarike »Tengo suenos electricos«. Tako je Parda za najbolju režiju dobila Valentina Maurel, a glavni glumci njezinog filma Reinaldo Amien Gutierrez i Daniela Marin Navarro nagrađeni su Pardom za najbolju mušku i žensku ulogu. Uz svečanu ceremoniju predstavljanja pobjednika pred publikom i prikazivanjem pobjedničkog filma »Regra 34« na spektakularnoj Piazzi Grande završen je ovogodišnji jubilarni 75. Locarno Film Festival.