The Trial of the Chicago 7

Za pet nominacija za Oscara za sporednu ulogu Netflix kandidira sedam glumaca iz istog filma

P. N.

U konkurenciji su Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne, Mark Rylance, Frank Langella, Yahya Abdul-Mateen II, Jeremy Strong i Michael KeatonKraj godine se bliži i već se pomalo zagrijava atmosfera oko nominacija za Oscare. Iako se, kako to i obično biva, aduti velikih studija čuvaju za sam kraj kalendarske godine, nekoliko filmova kojima se smiješe nominacije za Oscara publika je već mogla vidjeti. Među njima je i „The Trial of the Chicago 7“ kojeg je Netflix otkupio od Paramounta za 56 milijuna dolara kad su nakon lockdowna sredinom godine uvidjeli da bi kino distribucija mogla donijeti samo gubitke. Zahvaljujući tome film se sada može streamati s Netflixa.


Film najbolje u najkraćim crtama opisuje njegov naziv. Suđenje čikaškoj sedmorici uvjerljiva je sudska drama u kojoj se kroz suđenje vođama antiratnog pokreta secira jedna čitava politička era američke povijesti. Godina je 1968., rat u Vijetnamu bijesni, a protivnika rata, posebno među mladima je sve više. Ujedinjene grupe slile su se u Chicago kako bi na konvenciji demokrata protestirale protiv vlasti da okonča rat. No, masovne demonstracije pretvorile su se u petodnevni kaos na ulicama u kojoj je policijska brutalnost izazivala samo još veći otpor. Kao epilog, vlada je za sedmoricu vođa protesta priredila političko suđenje i osudila ih za urotu.


Dobra priča i sjajan glumački ansambl promaknule su „The Trial of the Chicago 7“ u red filmova koji mogu računati na žetvu nominacija za Oscare.
Variety doznaje da su se u Netflixu dosjetili originalne ideje kako učiniti da njihova kandidatura za nominacije odjekne. Film zapravo nema dominantnu glavnu ulogu, ali ima pet-šest podjednako jakih rola, pa su u Netflixu odlučili kandidirati gotovo sve važnije glumce za nominaciju u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Za pet nominacija u konkurenciji su Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne, Mark Rylance, Frank Langella, Yahya Abdul-Mateen II, Jeremy Strong i Michael Keaton. Koga će i hoće li članovi Akademije filmske umjetnosti i znanosti nominirati u kompliciranoj proceduri izbora, ostaje da se vidi. Zvučna imena uvijek imaju malo više šanse, što se ovaj put ne bi moglo reći za Michaela Keatona, ne zbog manjka talenta, već zbog činjenice da se u kadru pojavljuje tek sporadično, no zato veće šanse ima Sacha Baron Cohen koji je u seriji „The Spy“ nedavno dokazao da se osim uloge Borata, izvanredno snalazi u smrtno ozbiljnim ulogama. Tu je i veteran Frank Langela koji je svoju zadnju nominaciju doživio od filma „Frost/Nixon“ 2008. godine, pa sjajni britanski glumac Mark Rylence koji se već okitio Oscarom za najbolju sporednu ulogu u Spielbergovom „Mostu špijuna“, i Eddie Redmayne koji je kao relativno nepoznati glumac osvojio Akademijine članove nastupom u filmu o životu Stephena  Hawkinga  “The Theory of Everything”.