Odavanje počasti

Warner Bros dokumentarcem i kino-distribucijom starih filmova slavi 50 godina suradnje s Clintom Eastwoodom

T.I.

Warner ima razloga odati počast Clintu Eastwoodu jer su njegovi filmovi bili skoro sigurna oklada na zaradu, rijetko je gubio novac studija, a kasnije je donio i mnogo prestiža Warner Brosu jer je od remek-djela „Unforgiven“ iz 1992. godine Eastwood sa svojim filmovima redovito bio u krugu kandidata za filmske nagradeDugogodišnji filmski dom za Clinta Eastwooda i njegove projekte, jedan od pet velikih holivudskih studija Warner Bros će dostojno proslaviti 50 godina suradnje sa slavnim glumcem i redateljem.


Po prvi put surađivali su tako što je Eastwood nosio glavnu ulogu u njihovom znamenitom Warnerovom krimiću „Dirty Harry“. S druge strane, prvih nekoliko filmova uključujući redateljski debi psihološki triler „Play Misty For Me“ iz 1971. Eastwood je snimio za Universal, a pod okrilje Warnera došao s westernom „Outlaw Jossie Wells“ koji je 1976. godine bio veliki hit i zaradom gotovo deseterostruko nadmašio uloženih 3,7 milijuna dolara.


Proslave lika i djela pod paskom Warnera uključuju dokumentarnu seriju od devet epizoda, izložbu filmskih rekvizita i kostima, ponovnu kino-distribuciju izabranih Eastwoodskih filmova i te posebni program na Turner Classic Movies (TCM) posvećen Eastwoodu.
Warner ima razloga odati počast Clintu Eastwoodu jer su njegovi filmovi bili skoro sigurna oklada na zaradu, rijetko je gubio novac studija, a kasnije je donio i mnogo prestiža Warner Brosu jer je od revizionističkog western remek-djela „Unforgiven“ iz 1992. godine Eastwood sa svojim filmovima redovito bio u krugu kandidata za filmske nagrade, od Cannesa, preko Zlatnog globusa do Oscara. Eastwood se krajem 80-ih mučio, njegova djela, bilo visoke kvalitete i umjetničkih pretenzija (Bird 1988.), ili laka akcijska zabava (White Hunter Black Heart 1990.), slabo su prolazila na blagajnama, a onda se s „Unforgiven“ sve prelomilo. Osim četiri Oscara u važnim kategorijama, film je zaradio na blagajnama 160 milijuna dolara, a u njega je uloženo manje od 15. Nakon toga, Eastwood niže same uspjehe, kako kod kritike, tako i kod publike (A Perfect World, The Bridges Of Madison County, Sapce Cowboys, Mystic River, Million Dollar Baby, Letters From Iwo Jima, Gran Torino, Invictus…), i ne posustaje do današnjeg dana.


Iako je prešao 90-u, Eastwood i dalje ima što reći. U kinima i na HBO Maxu se upravo prikazuje njegov novi film „Cry Macho“, neo western koji je doduše polarizirao kritiku, ali publika je većinom zadovoljna po ocjenama na CinemaScoreu.


Devet epizoda dokumentarca o liku i djelu Clinta Eastwooda bit će dostupno od 5. studenog na digitalnim platformama i u formi Blu-ray izdanja.