Fest

Uhvati film promijenio perspektive u Novom Sadu, u Rijeku stiže 29. i 30. listopada

Portal Novilist.hr

Foto Uhvati film

Foto Uhvati filmKvalitetan filmski i raznovrsni umjetnički prateći program obilježili su 17. Međunarodni filmski festival „Uhvati film“, koji se održao od 23. do 29. rujna u Kulturnom centru Novog Sada, u organizaciji KAO Parnas.


Tijekom sedam festivalskih dana, pod motom BESPLATNO A NEPROCJENJIVO – publika je potpuno besplatno uživala u premijernim projekcijama 39 kratkometražnih filmova iz 18 zemalja svijeta na temu invalidnosti, koji prenose snažne poruke.


Ti vrijediš


Ovogodišnje 17. izdanje Uhvati film Novi Sad održao se pod motom „Ti vrijediš“, sa željom da pokaže koliko svi vrijedimo bez obzira na različitosti i da udruženim snagama možemo promijeniti perspektive.  
Najviše dojmova izazvali su filmovi o ženama sa invaliditetom. U razgovorima nakon projekcija, publika je zaključila da ova ostvarenja, osim što ostavljaju bez daha, važnu temu diskriminacije žena sa invaliditetom obrađuju i aktivistički i umjetnički bez greške.


Divne emocije ostale su poslije animiranih filmova, koji su na prijemčljiv i zanimljiv način pokazali svima da biti drugačiji nije nešto čega se treba plašiti i da su barijere tu da ih svi srušimo. 


„Uhvati film“ obilježio je i kvalitetan prateći program. Festival je veselo svečano otvoren uz glazbu, nastavljen projekcijom filmova omiljenih aktera sa prethodnih Festivala, ali nikoga ravnodušnim nije ostavio performans Tanje Josić, po tekstu Marijane Čanak „Seks i nasilje: od šest do trideset šest“. Publika je dugo sabirala dojmove, i istaknula da ovakvi vidovi umjetničkog doživljaja zaista znaju dotaknuti, natjeraju nas da se zamislimo i načine promjenu u nama.Slobodna razmjena dojmova i emocija


Tokom cjelokupnog trajanja Festivala, foaje kina krasile su čak tri umjetničke izložbe: likovnih radova Ana-Marie Brašnjo, fotografija Maje Tomić i izložba lampi od recikliranog papira korisnika Radnog centra ŠOSO „Milan Petrović“ sa domom učenika.Edukativnom karakteru Festivala doprinijela je realizacija čak šest tematskih tribina u kojima je aktivno diskutirala publika. Osim slobodne razmjene dojmova i emocija o umjetničkim doživljajima, to je bila prilika da se konkretne teme pojedinih filmova više objasne. Govorilo se o europskim modelima pristupačnosti i pravima osoba sa invaliditetom, moći filma da donese promjenu, višestrukoj diskriminaciji žena sa invaliditetom, ali i o zanimljivoj temi (ne)rađanja i usvajanja djece sa invaliditetom, kao i udomljavanja životinja sa invaliditetom. Međunarodni filmski festival Uhvati film održava se od 2003. u Novom Sadu, sadrži projekcije filmova i prateći program na temu invalidnosti. Jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti, koji nakon novosadskog, svoje izdanje ima već godinama i u Rijeci, a od prošle godine i u Banjaluci i Kotoru.Obje organizatorske ekipe imaju i svoju produkciju video uradaka, kao i mnoge tribine i radionice na temelju filmova u suradnji sa školama, fakultetima i drugim ustanovama, čime je ovaj program odavno nadrastao sam pojam film festivala.


Nagrađeni filmovi


I od najboljih postoje najbolji!Nagrađeni filmovi 17. Uhvati filma su:


Najbolji film: INDIMENTICABLE/NEZABORAVNO, Gianluca Santorini, Italija


Najbolja režija: KREVETI DRUGIH/LAS OTRAS CAMAS, Jonay Garcia, Španjolska


Najbolji scenarij: WIKI/VIKI, Veronica Andersson, Poljska


Film koji mijenja perspektive: SIMONE’S REAL-LIFE FAIRYTALE/SIMONINA PRAVA PRAVCATA BAJKA, L. Dervieux. M. Charden, Franciscan


Najemotivniji film: GAMBA TRISTE/ŠEPAVKO, Francesco Filippi, Italija; IAN, UNA HISTORIA QUE NOS MOVILIZARA/IAN,DIRLJIVA PRIČA, Abel Goldfarb, ArgentinaRiječki Fest 29. i 30. listopada u HKD-u


Nagrađene i mnoge od drugih prikazanih filmova publika će imati prilike pogledati i u Rijeci, u HKD-u 29. i 30. listopada.


Ulaz je besplatan, a iskustvo neprocjenjivo. Prezentacija 10. listopada u Zagrebu


No, prije toga najavljena je prezentacija u Zagrebu, u Tiflološkom muzeju 10. listopada u 13 sati na kojoj će zagrebačka publika moći vidjeti nekoliko najboljih filmova iz prošlih godina.


Posjetite www.spirit-ri.hr za dodatne informacije o ovom vrijednom programu koji su podržali HAVC i Odjel za kulturu grada Rijeke, a ovdje pogledajte kratke promo filmiće koje je pripremila vrijedna ekipa Spirita.