Međunarodni filmski festival

‘Uhvati film će i ove godine biti odličan’: Na natječaju zaprimljeno 417 filmova iz cijelog svijeta

Portal Novi list

Foto Screenshot

Foto ScreenshotIako je proteklih mjeseci sve skoro stalo u svim segmentima, natječaj za nove filmove međunarodnog festivala UHVATI FILM uspješno je okončan.


Zaprimljeno je 417 filmova doslovno sa svih strana svijeta, od kojih je pre-selektorica Marijana Čanak, predstavnica organizatora iz Novog Sada, udruge PARNAS, pripremila teren za rad stručnog žirija sastavljenog od predstavnika svake zemlje organizatora ovog zanimljivog Festivala koji za aktere filmova kao režisere i glumce ima osobe sa invaliditetom.


Festival je po mnogima jedan od najkvalitetnijih u regiji, što pokazuju brojni pozivi sa Fakulteta i iz škola gdje se nastava upotpunjuje temama koje filmovi obrađuju.
Izbor filmova je originalan, često provokativan, modernog pristupa i svaki film je doslovno priča za sebe koja potiče na razmišljanje, i doslovno mijenja perpektive i razbija predrasude.


Česte teme su, osim demistificiranja rijetkih vrsta invaliditeta, seksualnost, nasilje u obitelji i nad ženama i slabijima, ali i zapošljavanje, razni kreativni procesi i druge zanimlive teme.


Ono što sad slijedi stručnom žiriju jest maratonsko gledanje filmova, s čime bi trebali završiti do sredine lipnja kada će izabrani filmovi dobiti prijevode i titlove.


Festivali će se održavati najesen u Novom Sadu, Banja Luci, Rijeci i Kotoru.


Žiri ove godine čine: Tanja Stojšić Petković (Novi Sad)-psihologinja, sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa OSI i u inv.pokretu, i dugogodišnja članica žirija (bila je i selektorica); Iva Plemić Divjak (Beograd) – filmska i festivalska producentica, mentorka u programu Kreativno mentorstvo, od 2016. godine je kopredstavnica Srbije u Upravnom odboru Eurimagesa; Denis Pilepić – Pille (Rijeka) – direktor Uhvati Film festa za Hrvatsku; Jovana Backović, aktivistkinja iz Sarajeva.


– Iako smo prošlih godina primali po 600-700 i više filmova, izuzetno sam zadovoljan odzivom.


S obzirom na situaciju proteklih nekoliko mjeseci, zaista je odličan odaziv, a i koliko sam u startu ocjenjivanja već vidio – ima kvalitetnih radova, pa ne sumnjam da će i ove godine izbor biti jako zanimljiv.


Što se tiče termina koje smo morali odgoditi za gostovanja, dijelom smo ih kompenzirali video streamom, koji je bio četiri nedjelje redom sa izborom filmova iz proteklih godina.


Reakcije na stream su jako dobre, sviđa mi se što su filmove vidjeli neki ljudi koj inikad nisu prisustvovali našim priredbama, pa su nam se javili. Sigurno ćemo ga nekad i ponoviti.


O terminima i načinu izvedbe centralnih dijelova Festa još je rano govoriti, ne znamo još ni kako stojimo sa financijama, kao što je kod svih trenutno.


Ono što znamo je da će Festivala biti i da će biti odličan kao i obično, u kojem god trajanju i firmi postojao, rekao je hrvatski član žirija Denis Pilepić.