U 67. godini starosti

UGASILA SE ZVIJEZDA Umrla je Neda Arnerić, jedna od najvećih glumica jugoslavenske i srpske kinematografije

P. N.

foto: screenshot

foto: screenshot

Njezina glumačka karijera bila je sve bogatija iz godine u godinu. Snimala je s najvećim zvijezdama jugoslavenskog filma, a ostvarila je i zapaženu međunarodnu karijeru. Prema podacima sa Do 2016. godine, Neda Arnerić snimila je preko 110 filmova i odigrala preko 40 uloga u kazalištu.U Beogradu je u 67. godini starosti preminula glumica Neda Arnerić, nekoć velika zvijezda jugoslavenske kinematografije. Glumiti je počela kao djevojčica, kad je ostvarila zapaženu ulogu u filmu “San” iz 1966. godie, a veliku slavu doživjela je nakon glumačkog ostvarenja koje je dala u kultnom filmu Slobodana Šijana “Ko to tamo peva” iz 1980. godine.


Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju Neda Arnerić upisala je sa 16 godina, ali završila je nije, jer je u ono vrijeme studentima bilo zabranjeno igrati u kazališnim predstavama i filmovima, a Neda Arnerić je bila tražena i pozivima nije mogla odoljeti. Međutim, fakultet je ipak završila 1980. godine i to povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.


Njezina glumačka karijera bila je sve bogatija iz godine u godinu. Snimala je s najvećim zvijezdama jugoslavenskog filma, a ostvarila je i zapaženu međunarodnu karijeru. Do 2016. godine, Neda Arnerić snimila je preko 110 filmova i odigrala preko 40 uloga u kazalištu.
Sredinom devedesetih, točnije 1996. godine, Neda Arnerić bila je i politički aktivna. Bila je članica Demokratske stranke i aktivno sudjelovala u rušenju režima balkanskog krvnika Slobodana Miloševića. Srbijanski premijer Zoran Đinđić, kojeg će kasnije srbijansko podzemlje ubiti u atentatu, pozvao je glumicu da bude članica srbijanskog parlamenta. Iz politike se povukla nakon Đinđićevog ubojstva.