Niz filmova

U znaku stotog Fellinijevog rođendana: Siječanj u Art kinu donosi niz filmova

Kim Cuculić

Nakon zimske pauze riječko Art-kino svoja vrata otvara 8. siječnja, a prvi novitet na repertoaru kina južnokorejski je film godine, triler »Parazit«, nagrađen Zlatnom palmom u CannesuNakon zimske pauze riječko Art-kino u 2020. godini svoja vrata otvara 8. siječnja, a prvi novitet na repertoaru kina južnokorejski je film godine, triler »Parazit«, nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu. Idućeg dana, 9. siječnja, u redovan program stiže i novi film uvaženog britanskog redatelja Kena Loacha »Oprostite, mimoišli smo se«, a od 10. siječnja na velikom platnu Art-kina prikazuje se i nagrađivani makedonski dokumentarac »Medena zemlja« o drevnoj vještini pčelarstva u planinskim predjelima Makedonije. Istog je dana u jedinstvenom terminu na programu jedan od najvećih hitova Tima Burtona, komercijalno i kritički proslavljeni »Batman« (1989.) s Michaelom Keatonom, Jackom Nicholsonom i Kim Basinger u glavnim ulogama. Od filmskih noviteta tu je i biografska drama Terrencea Malicka »Skriveni život« (od 16. siječnja) i dokumentarac o najvećoj nogometnoj zvijezdi svih vremena »Diego Maradona« (od 23. siječnja).


Sviličićev »Glas«


Cjelogodišnji ciklus filmova u povodu obilježavanja stogodišnjice rođenja velikog talijanskog redatelja Federica Fellinija (1920.-1993.) Art-kino započinje 20. siječnja »Slatkim životom«, prvim filmom koji je izašao iz okvira neorealizma i suvereno (Grand prix u Cannesu) najavio novu, modernističku fazu u autorovom stvaralaštvu koja je očište kamere sa zapuštene provincije i nadanja malih ljudi usmjerila prema životu velegrada, a tematsko žarište postavila na pojedince koji prolaze kroz krizu identiteta. Prije projekcije filma prigodno će se održati okrugli stol na temu filmskog života i djela Federica Fellinija, na kojem će sudjelovati kroatist Saša Stanić, kulturolog Boris Ružić i komparatist Nikica Gilić.


Nakon svjetske premijere u Busanu gdje je dobio sjajne kritike, film »Glas« Ognjena Sviličića (»Oprosti za kung-fu«, »Armin«) svoju riječku premijeru ima 22. siječnja u Art-kinu. Novi film nagrađivanog redatelja i scenarista donosi priču o Goranu, tinejdžeru čija majka odlazi raditi u inozemstvo, a njega šalje u katoličku školu. Međutim, po dolasku u katolički internat Goran se nađe pod pritiskom da se prikloni instant-religiji koja se ondje nameće. Čvrsta stava da vjera ne smije biti prisilna, on pruža otpor svojoj okolini, čak i kad se svi okrenu protiv njega.


Nevidljivi grad
U spomen na riječkog novinara Mišu Cvijanovića, čestog i dragog suradnika Art-kina, održava se program sjećanja uz talijanski film »Široki plavi put« (1957.) – prvi cjelovečernji film velikana talijanske kinematografije Gilla Pontecorva s legendarnim francuskim glumcem Yvesom Montandom i talijanskom glumačkom zvijezdom Alidom Valli u glavnim ulogama. Film je inače sniman na području grada Crikvenice, a u povodu prve godišnjice smrti Miše Cvijanovića, 28. siječnja Art-kino prikazuje »Široki plavi put«, čije je snimanje omiljeni riječki novinar kao dječak s udivljenjem gledao na crikveničkim ulicama. Eksperimentalni dokumentarni film »Nevidljivi grad« Pierrea Commaulta, u produkciji riječkog Filmaktiva, donosi spoj epistolarnih sjećanja entuzijastičnog talijanskog legionara i uplašene hrvatske djevojke iz D’Annunzijeve riječke povijesti uz vizure grada danas. Premijera »Nevidljivog grada« održava se 29. siječnja u Art-kinu.


Krajem mjeseca, 30. siječnja, počinje nova sezona Kino učionice, programa u organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i Art-kina, koji s riječkog Sveučilišta feminističku misao već četvrtu godinu za redom dovodi u multifunkcionalni prostor Mini Art-kina. U iščekivanju novog semestra predavanja i teorijskih preispitivanja načina gledanja filmova, angažirane publike i politika gledanja, u atriju Art-kina najavljen je okrugli stol »Feminizam i filmska romansa« čije su gošće i gosti Jelena Veljača, Tea Škokić i Boris Ružić, uz moderatorice programa Dubravku Dulibić Paljar i Mariju Katalinić.


Na Obiteljski program, uz nastavak prikazivanja animirane komedije »Špijunaža i kamuflaža«, 18. siječnja stiže avantura »Dolittle«, novi igrani film o neobičnim zgodama omiljenog veterinara. U originalnoj verziji filma na engleskom jeziku uz Roberta Downeyja Jr., impresivnu glumačku postavu čine Antonio Banderas, Emma Thompson, Rami Malek, Marion Cotillard, Ralph Fiennes, Selena Gomez, Octavia Spencer i mnogi drugi, a »Dolittle« u Art-kinu na program stiže u originalnoj i sinkroniziranoj verziji.


Nove epizode »Novina«


U Art-kino 25. siječnja stiže još jedna domaća premijera, već tradicionalna u riječkom kinu. Te su subote na programu prve dvije epizode treće i finalne sezone televizijske uspješnice »Novine« snimane u Rijeci, u režiji Dalibora Matanića. Politički triler poznatog hrvatskog redatelja, sniman prema scenariju novinara i urednika Ivice Đikića, ove sezone fokus stavlja na pravosuđe, dok tema utjecaja kapitala i politike na medijsku scenu i dalje stoji u temelju radnje. Producenti najavljuju da će Riječanke i Riječani u posljednjoj sezoni vidjeti svoj grad kakvim ga još nisu imali prilike vidjeti.