Rasizam i seksizam

Tom Cruise iz protesta vratio svoja tri Zlatna globusa

T.I.

foto: Wikimedia Commons

foto: Wikimedia Commons

Dok je Udruženje stranih novinara takvo kakvo je Cruise nije vidio razloga da na svojim policama drži njihove nagrade, iako ga je HFPA cijenila više od Akademije koja dodjeljuje OscareSlavni Tom Cruise odrekao se svojih Zlatnih globusa i sva tri vratio u središnjicu Udruženja stranih novinara u Hollywoodu.


Najteže dane otkad u 78 godina postojanja prolazi The Hollywood Foreign Press Association (HFPA) koja stoji iza drugih najvažnijih i komercijalno najeksponiranijih filmskih nagrada nakon Oscara – Zlatnog Globusa. Lavina se pokrenula ove godine kad je otkriveno da je HFPA ekskluzivno bjelačka organizacija, a onda su krenule nove optužbe za korupciju, namjerno kočenje promjena, seksizam, netransparentno vođenje organizacijom…


Prošli je tjedan filmska zvijezda Scarlett Johansson otkrila da je bila suočena sa seksističkim pitanjima i opaskama u razgovoriam s nekim članvima HFPA „koji su graničili sa seksualnim uznemiravanjem“.
Naglasila je nužnost primjena u udruženju koje predugo igra po vlastitim pravilima kojima nije mjesto u modernom i politički korektnom svijetu.


Pridružio joj se i kolega Mark Ruffalo koji kaže da se ne osjeća „ponosan i sretan“ što je aktualni dobitnik Zlatnog globusa i da je vrijeme da se isprave pogreške iz prošlosti.


I sad je najsnažniji simbolički potez povukao jedan od najutjecajnijih hollywoodskih glumaca. Dok je Udruženje stranih novinara takvo kakvo je on nije vidio razloga da na svojim policama drži njihove nagrade, iako ga je HFPA cijenila više od Akademije koja dodjeljuje Oscare. Naime, Cruise je nominiran tek tri puta i teško je povjerovati da nikad nije zaradio Oscara, iako je to u više navrata zaslužio. Možda baš za uloge koje je HFPA honorirala: za glavnu ulogu u sjajnoj sportskoj komediji „Jerry Maguire“, antiratnoj drami „Rođen 4. srpnja“, te za sporednu u „Magnoliji“.


Da stvari za Udruženje stranih hollywoodskih novinara bude još gore, NBC je u isto vrijeme protestnog poteza Toma Cruisea objavio da ne želi prenositi svečanost dodjele Zlatnog globusa za 2022. godinu.