Debi

Svjetska premijera filma “Sigurno mjesto” Jurja Lerotića održana na festivalu u Locarnu

Kim CuculićLOCARNO – »Sigurno mjesto«, debitantski dugometražni igrani film redatelja Jurja Lerotića nastao u produkciji Pipsera, imao je svjetsku premijeru u natjecateljskom programu Concorso Cineasti del presente 75. Filmskog festivala u Locarnu, javlja HAVC.


Publika je bila duboko dirnuta ovom intimnom dramom te je pozitivnim reakcijama u razgovoru s filmskom ekipom nakon projekcije pokazala koliko je tema filma univerzalna i prelazi okvire društvenih habitusa. Premijeri su prisustvovali redatelj i glavni glumac Juraj Lerotić, glavni glumci Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković, producentica filma Miljenka Čogelja i hrvatski koproducenti Saša Ban i Nevenka Sablić te direktor fotografije Marko Brdar.


Prije same projekcije, film je riječima hvale publici predstavio i umjetnički direktor festivala Giona A. Nazzaro. Istaknuo je kako im je čast što su za premijeru odabrali baš Locarno te kako je upravo taj festival pravo mjesto za prvo predstavljanje debitantskog Lerotićevog filma »Sigurno mjesto«.
Traumatičan događaj, iznenadan pokušaj suicida, otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije – spasiti bližnjega. Film »Sigurno mjesto« temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića, koji ujedno u filmu igra i glavnu ulogu. Pored njega, glavne uloge u filmu nose Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković.