Venecijanski festival

Stvarnost koja je u stanju nadmašiti samu sebe: Mostri su se dogodila i dva filma s LGBTQ tematikom

Dragan Rubeša

Mostri su se dogodila i dva filma s LGBTQ tematikom. U »Mom nježnom toreru« Rodrigo Sepulveda razlaže varijaciju na »Poljubac žene pauka«, samo što zatvor sada postaje čitava jedna državaVENECIJA – Ako se 77. Mostri dogodio deficit holivudskih zvijezda, one britanske nije zaustavila pandemija. U najnovijem filmu Rogera Michella »The Duke« Helen Mirren portretira suprugu taksista iz Newcastlea (Jim Broadbent), koji odluči ukrasti Goyino platno »Portret vojvode od Wellingtona« iz londonske Nacionalne galerije, da bi njime ucijenio britansku vladu, obećavši joj da će vratiti platno ako poboljša loše životne uvjete britanskih umirovljenika. Iako festivalski katalog navodi da je film snimljen u tradiciji Ealing komedija, on je ipak daleko od njihovih najslavnijih izdanaka, iako pokazuje da je stvarnost u stanju nadmašiti samu sebe.


Oaza


Posve drukčiji prosede rabi srpski sineast Ivan Ikić u filmu »Oaza«. Uvodni footage filma iz 1960-ih o beogradskom zavodu za umno zaostalu djecu, koji koristi autor, pokazuje da se do danas u njegovim paviljonima ništa nije promijenilo. Psihijatri se i dalje ne posvećuju onoliko koliko bi trebali (jednog od njih glumi Goran Bogdan). U tom prostoru novoj štićenici Mariji pažnju privuče introvertirani pacijent Robert, čiji je jedini posao prati pod i servirati doručak »k’o tetkica«. Treća karika trokuta je religiozna Dragana, ljubomorna na njihovu vezu, a koja nosi Robertovo dijete (»Ako nas voli, treba s nama da seče vene«, reći će). Pritom autor razlaže njihov odnos dostatnom dozom beznađa i očaja.


Mostri su se dogodila i dva filma s LGBTQ tematikom. U »Mom nježnom toreru« Rodrigo Sepulveda razlaže varijaciju na »Poljubac žene pauka«, samo što zatvor sada postaje čitava jedna država. Dok ostarjeli transvestit (portretira ga Alfredo Castro) veze stolnjake ženama čileanskih poručnika, u njegov život ulazi kubanski ljevičarski aktivist, čija organizacija priprema atentat na Pinocheta, skrivajući u njegovom stanu oružje u kutiji prekrivenoj knjigama.


Mit o Narcisu
A u najnovijoj ludoriji kultnog Brucea LaBrucea »Saint-Narcisse« autor dekonstruira mit o Narcisu u liku alfa mužjaka koji kreće u potragu za majkom tragovima njenih skrivenih pisama. Majka živi s partnericom u šumskoj kolibi, pored koje je smješten samostan s mladim gay fratrima. Jedan od njih je junakov brat blizanac kojeg seksualno zlostavlja pohotni gvardijan, otkrivši u njemu reinkarnaciju svetog Sebastijana i Isusove nevjeste, koja god ona bila. Jer, LaBruce promatra mit o Narcisu kao odraz junakova lica u jezeru, odnosno kroz polaroidnu fotografiju, sebe samoga i homoerotizam blizanaca, kojima se već pozabavio autorov sunarodnjak Cronenberg. Iako LaBruceov prosede više priziva kanadski filmski ‘camp’, vjerujući u sretne završetke i alternativne obitelji.