Art-kino Croatia

Srpanjske srijede Ljetnog Art-kina rezervirane za pet antologijskih filmova Federica Fellinija

Portal Novi list

Foto MGM

Foto MGM

Fellinijeve srijede donose filmove Osam i pol, Giulietta od duhova, Ulica, Casanova i Satyricon

U cjelogodišnjem filmskom slavlju stote godišnjice rođenja Federica Fellinija, svaka srpanjska srijeda u Ljetnom Art-kinu rezervirana je za filmove velikana talijanske i svjetske kinematografije. Program Fellini srijedom broji ukupno pet antologijskih naslova, a već prvog u mjesecu otvara ga autorovo remek-djelo i jedan od najznačajnijih metafilmova uopće Osam i pol (Otto e mezzo).


Priča o slavnom, no zasićenom redatelju Guidu Anselmiju (Marcello Mastroianni) djelo je autobiografskog, autorski ispovjednog karaktera, naslovljeno prema broju filmova koje je Fellini dotad režirao. Osam i pol nagrađen je dvama Oscarima – za najbolji film na stranom jeziku te za najbolju kostimografiju u crno-bijelom filmu.


Ciklus 8. srpnja nastavlja prvi Fellinijev film u boji, humorna drama isprepletena fantazijama – Giulietta od duhova (Giulietta degli spiriti). Naslovnu ulogu tumači Fellinijeva supruga (Giulietta Masina), u baroknom prikazu istoimene sredovječne kućanice koja na prvi pogled ima sve, no u suštini nije nimalo sretna. Praznovjerna i naivna, okreće se duhovnosti koja ju počinje proganjati.


U nezaobilaznoj maniri talijanskog realizma, no ipak s odmakom zbog naglaska na raspoloženjima i željama likova, program u nastavku 15. srpnja donosi Ulicu (La strada), Oscarom nagrađenu dramu o neobičnom prijateljstvu putujućeg zabavljača i snagatora Zampana i blago mentalno zaostale djevojke koju siromašna obitelj prodaje zabavljaču.


Fellinijeva biografska drama Casanova, na programu 22. srpnja, nagrađena Oscarom za kostimografiju, poznata je priča o ženskarošu Casanovi, uhvaćenom od strane Inkvizicije, koji se iz ćelije prisjeća svojih najvećih ljubavnih avantura, a bijegom iz zatvora kreće u nove pohode.


Posljednji film ciklusa 29. srpnja donosi Satyricon – nadrealnu dramu nastalu prema romanu Petroniusa iz 60. godine nakon nove ere, koja objedinjuje niz isprepletenih mitskih priča iz Rima u prvom stoljeću.


Projekcije u Ljetnom Art-kinu održavaju se svaku večer do 15. srpnja u 21:30, a od 16. srpnja u 21:15 sati, u dvorištu Samostana Gospe Lurdske u koje se ulazi kroz kino, a u slučaju lošeg vremena u dvorani Art-kina. Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte ([email protected]), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.