Gostovanje

Riječko Art-kino predstavlja se na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji

Portal Novilist.hr

Art-kino Croatia u Sofiji

Art-kino Croatia u Sofiji

Cilj je događanja spajanje dviju europskih prijestolnica kulture, ovogodišnjeg Plovdiva iz Bugarske i buduće prijestolnice Rijeke, i to upravo putem filmskih poveznicaSOFIJA U tijeku je 23. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji gdje se u sklopu koprodukcijskog sajma Sofia Meetings održao susret Deskova Kreativne Europe – ureda MEDIA iz Bugarske i Hrvatske pod nazivom Europske prijestolnice kulture: Plovdiv (2019.) i Rijeka (2020.) – naše filmske poveznice!.


Cilj je događanja spajanje dviju europskih prijestolnica kulture, ovogodišnjeg Plovdiva iz Bugarske i buduće prijestolnice Rijeke, i to upravo putem filmskih poveznica, pa je kao gošća susreta pozvana i ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković koja je u svom izlaganju u Sofiji predstavila filmske projekte riječkog kina te programski pravac Dječja kuća. 


Javna ustanova u kulturi Art-kino, kao temeljni nositelj kontinuiranog razvoja filmske kulture u gradu Rijeci, važan je partner u realizaciji projekta Rijeka 2020. Podsjetimo, Art-kino posebnu pozornost pridaje poticanju razvoja filmske kulture kod djece i mladih, što je ujedno jedna od ključnih programskih odrednica ustanove. Na taj se segment djelatnosti kina ravnateljica Slobodanka Mišković posebno osvrnula.
– Najprepoznatljiviji projekt Art-kina namijenjen edukaciji djece i mladih na području filmske kulture jest Škola u kinu u okviru kojeg je samo prošle godine preko 15 tisuća riječkih i županijskih učenika posjetilo Art-kino, istaknula je u svom predavanju u Sofiji ravnateljica Mišković.


Art-kino, u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka, Gradskim kazalištem lutaka, Agencijom Rijeka 2020 i brojnim drugim organizacijama, sudjeluje i u programima pripremljenima za 2020. godinu, kada će grad Rijeka ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture. U tom pogledu Art-kino svojim bogatim filmskim i radioničkim programom sudjeluje u Festivalu Tobogan, koji je dio Dječje kuće, jednom od sedam programskih pravaca projekta Rijeka 2020 usmjerenih na poboljšanje kulturnog, kreativnog i umjetničkog života djece i mladih u Rijeci.


– Dječja kuća neće samo podučavati djecu o kulturi, već će ih poticati i hrabriti da razvijaju vlastite kreativne potencijale i da participiraju u kulturnom stvaralaštvu. Upravo stoga vjerujemo da je riječ o programskom pravcu koji će ostvariti snažan društveni i kulturni utjecaj u Rijeci i nakon 2020-te, naglasila je ravnateljica Art-kina.


Bugarsku je predstavila Vanya Grozdanova, voditeljica projekata i događanja Europske prijestolnice kulture – Plovdiv 2019, a o mogućnostima suradnje između Bugarske i Hrvatske u različitim kontekstima sufinanciranja, s posebnim naglaskom na onima u kojima se te dvije zemlje pojavljuju kao partnerska i suradnička strana, govorio je i voditelj ureda MEDIA u Bugarskoj, Kamen Balkanski, ujedno i moderator panela.