Art kino Croatia

Revija Europske filmske nagrade donosi i novog Romana Polanskog

Danijela BaukProsinac u Art-kinu počinje revijom filmova nominiranih za prestižnu Europsku filmsku nagradu. Od 1. do 5. prosinca u Art-kinu bit će prikazano pet recentnih europskih ostvarenja od kojih su čak četiri nominirana u kategoriji najboljeg europskog filma – »Tuga i slava« Pedra Almodóvara, »Oficir i špijun« Romana Polanskog, »Razbijačica sustava« Nore Fingscheidt i »Izdajnik« Marca Bellocchija.


Reviju Europske filmske nagrade 1. prosinca otvara s četiri nominacije nagrađen novi film Pedra Almodóvara, »Tuga i slava« s Antoniom Banderasom u glavnoj ulozi, za koju je španjolski glumac dobio nagradu u Cannesu. Revija u Art-kino 5. prosinca premijerno donosi i novi film kontroverznog oskarovca Romana Polanskog, povijesnu dramu »Oficir i špijun« o aferi Dreyfus, nagrađenu Srebrnim lavom na proteklom filmskom festivalu u Veneciji.


Među odabranicima Europske filmske akademije nalazi se i »Izdajnik« veterana talijanskog filma Marca Bellocchija, film o životu jednog od najpoznatijih mafijaških pokajnika Tommasa Buscette, a on će biti prikazan 3. prosinca.
Njemački kandidat za nagradu Oscar »Razbijačica sustava«, drama o gnjevnoj djevojčici kojoj socijalni sustav ne može pronaći udomitelja, nagrađena Srebrnim medvjedom na Berlinaleu na rasporedu je 4. prosinca, a »Visoka djevojka«, drama inspirirana pričama sovjetskih žena iz Drugog svjetskog rata, objavljenima u kontroverznoj knjizi »Rat nema žensko lice« nobelovke Svetlane Aleksijevič, bit će prikazana 2. prosinca.