Online premijera

Regionalna premijera filma “Mare” Andree Štake na 26. Sarajevo film festivalu

Hina

Scena iz filma Mare redateljice Andree Štaka

Scena iz filma Mare redateljice Andree Štaka

Film "Mare" treći je dugometražni film hrvatsko-švicarske redateljice, nakon nagrađivanog debitantskog filma "Gospođica" za koji je na Sarajevo Film Festivalu 2016. osvojila Srce SarajevaHrvatsko-švicarski film “Mare” redateljice Andree Štake otvorit će 15. kolovoza natjecateljski program dugometražnih igranih filmova 26. Sarajevo Film Festivala, koji se ove godine zbog epidemiološke situacije u cijelosti održava u online okruženju.


Film “Mare” treći je dugometražni film hrvatsko-švicarske redateljice, nakon nagrađivanog debitantskog filma “Gospođica” za koji je na Sarajevo Film Festivalu 2016. osvojila Srce Sarajeva, dok je Marija Škaričić osvojila istu nagradu za najbolju žensku ulogu. Snimila je još film “Cure – Život druge”.


Kako se ističe u najavi, film “Mare” svoju je svjetsku premijeru imao na Berlinaleu u veljači, gdje je ostvario sjajan prijem kod publike i struke, nakon čega je u srpnju trebao otvoriti u međuvremenu odgođeni Pulski filmski festival, tako da će mu prikazivanje na Sarajevo Film Festivalu biti ujedno i regionalna premijera.
Priča prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare (tumači ju Marija Škaričić) ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju.


Smješten na autentičnu lokaciju nadomak Dubrovnika, “Mare” je prvi autorski cjelovečernji film snimljen u potpunosti na području Konavala. Inspiraciju za film autorica je pronašla unutar spomenutog podneblja u kojem je odrasla kao i vlastite obitelji.


Naslovnu ulogu ciljano je pisala za glumicu Mariju Škaričić, a autentičnost priče dodatno je potvrđena lokacijom snimanja i glumcima naturščicima – obiteljska kuća i djeca naslovne junakinje dom su i djeca autoričine rođakinje.


“‘Mare’ je osoban film. Ovdje progovaram o fazi života koju osobno poznajem: ne samo da naša djeca odrastaju, već na neki način, uviđamo da i mi odrastamo. Odjednom se pitaš poznaješ li uistinu ljude s kojima živiš. Čuju li te oni? Voli li te vlastiti muž? Je li tvoj život uistinu tvoj?”, pojašnjava Štaka.


Pored Marije Škaričić, u filmu glume Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz. Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinja Sara Giancane te majstorica maske Sabine Fluckinger.


Film je nastao kao švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić. Projekt su podržali Eurimages, švicarski nacionalni filmski fondovi, MEDIA Švicarska, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika i Konavala, švicarska nacionalna televizija i televizija ZDF/ARTE.