Ovjenčan Oscarima

Redatelj ‘Parazita’ Bong Joon-ho u Južnoj Koreji dočekan kao junak

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersSEUL Oko tri stotine novinara i obožavatelja dočekalo je u nedjelju redatelja filma ‘Parazit’ Bonga Joon-hoa u južnokorejskoj Međunarodnoj zračnoj luci Incheon uz pljesak i oduševljenje nakon povratka iz Sjedinjenih Država.


“Hvala vam na pljesku. I ja plješćem vama jer se svi tako dobro nosite s koronavirusom”, kazao je Bong Joon-ho.


“Odmah ću vam se pridružiti u toj borbi tako što ću najprije temeljito oprati ruke. Sretan sam što sam stigao kući”, rekao je uz osmijeh okupljenima.
“Parazit” je prvi film u 92 godine dugoj povijesti dodjele nagrada Oskar koji je osvojio i nagradu za najbolji film i onu za najbolji međunarodni film.


Ukupno je osvojio četiri Oscara – za najbolji film, za najbolji međunarodni film, za režiju i za originalni scenarij,


Bong je rođen 1969. u Južnoj Koreji, a najpoznatiji je po filmovima “Okja” (2017), “Snowpiercer” (2013) i “Sjećanja na umorstvo” (2003).


U fokusu filma su nejednakosti između bogatih i siromašnih slojeva korejskoga društva kroz priče dviju povezanih obitelji. Članovi siromašne četveročlane obitelj spletkarenjem se uvlače u imućnu obitelj te se predstavljajući se kao međusobno nepovezani, visoko kvalificirani pojedinci, infiltiraju u domaćinstvo i upleću u neočekivane događaje.


Južnokorejci slave od prošlog tjedna. U lokalnim kinima i na tv-programima film se, uz ostala Bongova ostvarenja prikazuje ponovno.


Redatelj i članovi glumačke postave ‘Parazita’ konferenciju za novinare održat će u srijedu.