Predstavljen program

Prvi Rab Film Festival: Na otvorenju “Jadnici”, laureat Cannesa

Hrvoje Hodak

Foto H. Hodak

Foto H. Hodak

Rabljani će imati priliku iskusiti čari nove festivalske transmedijalne platforme koja obuhvaća film, glazbu, gastronomiju i edukaciju, a služi kao baza za istraživački filmski izričajU predvorju Zimskog kina Rab održana je konferencija za novinare Rab Film Festivala – festivala istraživačkog igranog i dokumentarnog filma, na kojoj su bogat festivalski program te posebnosti prvog izdanja RAFF-a predstavili organizatori: direktor Robert Tomić Zuber, izvršna producentica Morana Ikić Komljenović i umjetnički direktor glazbenog programa Zoran Kekić, te u ime grada-domaćina gradonačelnik Raba Nikola Grgurić i direktorica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić. Filmski festival smješten u povijesnu jezgru Raba, koji na svojem programu nudi recentne festivalske laureate, nagrađene u Cannesu, Sundanceu i Berlinu te projekciju pobjedničkog filma Sarajevskog filmskog festivala – uz niz igranih i dokumentarnih filmova u kojima se istražuju aktualni globalni i lokalni problemi – već je u svojem najavnom dijelu pobrao brojne pozitivne komentare filmskih znalaca, a Rab bi, kako stvari stoje, uskoro mogao postati prepoznatljivo mjesto na mapi međunarodnih filmskih susreta.


– Prava je blagodat ono što nam Rab u kulturološkom, infrastrukturnom i geografskom smislu nudi i stoga smo jako sretni da smo baš ovdje na otoku, u osvit festivala, imali nesebičnu pomoć mnogih. Nije lako pokrenuti jedan tako kompleksno osmišljen projekt, ali ljudi kojima smo se prvima obratili, a to su gradonačelnik Nikola Grgurić i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Katarina Ribarić, dali su nam i više nego što smo očekivali. Uz njihovu potporu, za sve je na neki način bio zadužen ovaj tim koji vidite tu, te Silvija Jonjić i Izvorka Jurić koje su dizajnirale »RAFF FRAME«, nagradu za koju se nadam da će biti nešto što će mnogi autori htjeti osvojiti, kazao je Robert Zuber.


Mali festival s velikom dušom


Rabljani će imati priliku iskusiti čari nove festivalske transmedijalne platforme koja obuhvaća film, glazbu, gastronomiju i edukaciju, a služi kao baza za istraživački filmski izričaj koji u eri sve većeg broja sličnih filmskih manifestacija, ovom filmskom žanru ostavlja sve manje prostora za predstavljanje publici. U programu RAFF-a tako će podjednako moći uživati domaća i strana publika, a bitno je istaknuti i činjenicu da se ovaj, kako je kazao Zuber, »mali festival s velikom dušom«, izvodi u partnerstvu s velikim Sarajevo Film Festivalom, uz prikazivačko partnerstvo Al Jazeere Balkans i AJB Doc Festivala, dok su organizatori festivala Grad Rab, Pučko otvoreno učilište Rab i Toro Laboratorij iz Zagreba.
– U godini kada Rab slavi 130. obljetnicu organiziranog bavljenja turizmom, uz već poznato opredjeljenje Grada da i svojim stanovnicima i turistima ponudi novi, do sada nezastupljen program, RAFF se nametnuo kao logičan izbor. Uvjeren sam da ćemo unatoč izuzetno zahtjevnoj organizaciji, zajednički napraviti uspješan festival – osvrnuo se gradonačelnik Grgurić.


Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić kazala je kako joj je izuzetno drago s ovako profesionalnim timom započeti projekt Rab Film Festivala, čiji ovogodišnji program svakako mnogo obećava te otvara vrata za godine koje dolaze.


Festival 23. kolovoza otvara film »Jadnici« (Les Misérables), jedan od laureata ovogodišnjeg Cannesa. Režiju ovog uzbudljivog krimi-trilera o rasnim nemirima u Francuskoj 2005. godine potpisuje francuski debitant Ladj Ly, koji stiže na Rab zajedno s glavnim glumcem Djibrilom Zongom, bivšim profesionalnim nogometašem i manekenom, koji sve uspješnije pliva u filmskim vodama. U svojoj završnici RAFF će publici ponuditi drugačije i novo iskustvo. Program RAFF Seaplex »Kaich« jedinstven u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, poziva posjetitelje i posjetiteljice da projekciju zatvaranja i koncert podno gradskih zidina prate s barke ili kafića u vlastitom ili festivalskom aranžmanu.


Edukacijski program


Morana Ikić Komljenović istaknula je kao vrijedan dio programa RAFF Generation, koji je pruža mogućnost mladim ljudima, studentima, da istražuju mogućnosti ekspresije kroz dokumentarni, istraživački film.


– U edukacijski program uključili smo studente sveučilišta Vern, a imamo i etablirane predavače u liku i djelu direktora Zagreb Doxa Nenada Puhovskog, jednog od stupova dokumentaristike kod nas, Marjana Alčevskog – poznatog scenarista HBO serije »Uspjeh«, te snimatelja Raula Brzića, a kao poseban dodatak našem programu je prikazivanje »Dnevnika Diane Budisavljević« Dane Budisavljević, koja će dan nakon prikazivanja filma s našim studentima održati masterclass. Ono što je možda posebno zanimljivo gledateljima je naša suradnja s HBO Adria u sklopu koje smo u mogućnosti prikazati dvije epizode serijala »Černobil«, ali i ugostiti, doduše putem Skypea, Stellana Skarsgarda koji će odgovarati na pitanja publike i stručnjaka, kazala je Ikić Komljenović.


Koncerti


Organizatori će rapskoj publici ponuditi koncerte Urbana & 4, Zdenke Kovačiček, Nipplepeoplea, Detoura i Elementala. Kako je kazao Zoran Kekić, ideja je bila iskombinirati legende i najuzbudljivije mlade bendove u Hrvatskoj.


– Svi se izvođači jako vesele sudjelovanju na RAFF-u. Očekujem od glazbenog programa da bude završetak dana nakon filmske projekcije i početak noćne zabave jer cilj ovog cijelog petodnevnog festivala je da Rab živi i danju i noću, osvrnuo se Kekić.