Art kino Croatia

Prepoznati se u tuđim iskustvima: Gledali smo film “Ja bi’ da to imam doma”

Dragan Rubeša

Film je snimljen u sklopu projekta »Ravnopravnost svima«, s ciljem suzbijanja diskriminacije LGBTIQ osobaSmiljan je volio spavati kod bake jer mu je dopuštala da nosi spavaćicu s cvjetićima. Sandra je voljela igrati se s dečkima. Nataša je voljela Sarah Connor u »Terminatoru 2« i pokupila je identitet dječaka iz vrtića. Nora je voljela autiće, dok se njena sestra igrala s Barbikom, i bile su kao brat i sestra.


Erin, Matia Anna i Noah prisjećaju se promjena na vlastitim tijelima, njihovih transrodnih i interspolnih tranzicija. Duda se prisjeća iskustva propalog braka s nasilnim muškarcem. Oni su akteri najnovijeg kratkiša »Ja bi’ da to imam doma« Ane Opalić i Noaha Kraljevića, prikazanog u riječkom Art-kinu.


Pljuvačke mržnje


Film je snimljen u sklopu projekta »Ravnopravnost svima«, koji partnerski provode K-Zona, riječke Lorice, zaklada Solidarna i nizozemski Stichting Centrum, s ciljem zaštite prava i suzbijanja diskriminacije LGBTIQ osoba. Jer, dok je Opalić u svom prekrasnom komadu »Lijek«, prikazanom u sklopu lanjskog izdanja Liburnia Film Festivala, podijelila s nama vlastitu intimu i interakciju sa svojom bolesnom majkom, sada ona promatra i kamerom bilježi tuđa iskustva. Njihove priče su i naše priče. U njima se prepoznajemo i doživljavamo ih kao dio naših sudbina. Dijelimo s njima njihove skrivene ljubavi i zabranjene živote u kojima si nisu mogli dozvoliti da se tijekom šetnje gradom drže za ruke ili hodaju zagrljeni.
Pljuvačke mržnje koje su morali brisati s lica. Udarce koje su primali kao žrtve bullyinga i obiteljskog nasilja. Uvrede i psovke koje su im dobacivali na ulici i u školskom hodniku. Kako njihove priče odmiču, tako njihovu početnu ležernost zamjenjuju puno mračniji i bolniji tonovi, povezani s njihovim nasilnim iskustvima i diskriminacijama zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta.


Obljetnica Stonewalla


Iako bi svi bili najsretniji da više ne moraju maštati o bijegu u taj spasonosni Berlin, već se osjećati ugodno, prihvaćeno i sigurno u vlastitim sredinama. Da svoj komadić Berlina i Irske imaju doma.


Inače, riječka premijera filma dubrovačke fotografkinje, redateljice i glazbenice Ane Opalić, snimljenog u tandemu s Noahom Kraljevićem, poznatijim i kao jednim od suosnivača udruge TransAid, simbolični je preludij obilježavanju 51. obljetnice Stonewalla koja se dogodila 28. lipnja 1969. kad je LGBTIQ komuna koja se okupljala u istoimenom pabu u njujorškom Villageu, nasiljem odgovorili na brutalnu policijsku raciju, što se smatra jednim od najvažnijih događaja u genezi (američkog) kvira. O njemu je snimljeno nekoliko doksa i igranih filmova, od kojih je jedan režirao atipični Roland Emmerich.


Iako je u autorovu »Stonewallu« riječ o drukčijoj katastrofi u odnosu na njegove bučne holivudske blockbustere s alienima, asteroidima i Godzillama. Ne samo onoj kreativnoj.