Film Predraga Ličine

Premijera “Posljednjeg Srbina u Hrvatskoj” privukla je brojne zvijezde

Siniša Pavić

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Predrag Ličina radio je film s iskrenom željom da publiku nasmije, nakon zagrebačke premijere otkrio nam je da su se ljudi – smijali. Film će večeras biti premijerno prikazan u RijeciZAGREB Kako se to lijepo uvriježilo kazivati, dvorana Kina Europa bila je u ponedjeljak navečer premala da primi sve koji su poželjeli vidjeti zombi-rom-com-dramu-melodramu Predraga Ličine »Posljednji Srbin u Hrvatskoj«. Tu bi sada, slijedom zanatskih postavki, valjalo početi s nizanjem svih znanih lica koji su uveličali zagrebačku premijeru, a bome bilo ih je u velikim količinima. No, to je samo jedan od mogućih pravac pisanja izvještaja s ove premijere.


Drugi bi komotno mogao biti onaj modno osvješten, bilo da se priča o nježnoj boji večernje haljine u Severine, koja u filmu odrađuje ulogu talijanske humanitarke, ili pak o hrabrom izrezu na haljini Hristine Popović koji otkriva dugu nogu kakvu i mora imati super junakinja Hrvojka Horvat, a može se lamentirati i o suštoj elegenciji outfita Tihane Lazović. Glumci su mahom odjenuli štosne majice, bilo je i nešto kožnih jakni, no grijeh bi, ipak, bio krenuti tim putem.


Fotografije ionako govore više od tisuću riječi, pogotovo kada je moda u pitanju. Ima, na sreću, još pravaca i puta, a kojim valja ići nesvjesno nam je sugerirao sam scenarist i redatelj Ličina. Naime, na našu zamolbu da prozbori koju nakon projekcije, smogao je snage kazati: »Smijali su se ljudi.« I to je to! Smijalo se ljudstvo u punom kinu, netko grleno, netko samozatajno, netko na ovu foru, netko na onu, ali smijuljenje je bilo konstantna za gledanja ovog filma.

Jer, smiješno je, počeviši od uvodne informacije da se radnja događa sedam godina nakon bankrota Lijepe naše, pa sve do kraja i činjenice da, nakon što humana bomba posmiče sve ljudsko, na životu, pače u ljubavi, ostaju Hrvojka Horvat Hrvatica i Mića Motika posljednji Srbin, pa još dijete imaju. Štono bi se reklo, živjet će ovaj narod, pače narodi, a bome i narodnosti. Predrag Ličina radio je film s iskrenom željom da publiku nasmije. Da je samo te želje zaslužio je palac gore, baš kao i Ankica Tilić koja se prihvatila produkcije. Ljekovito je. Grijeh bi bio da to zaboravimo.
Na koncu, a i to izvještaji s premijera traže, treba spomenuti zvjezdanu ekipu filma. Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić, Dušan Bućan, Marina Ređepović… Tko god se našao u ijednom kadru evidentno je uživao radeći na ovom filmu. A poljubac Lemija i Antiše, poljubac Bojana Navojca i Nikše Butijera, poljubac dvaju medicinskih djelatnika koji se rastaju jer što ćeš nego se od zombija rastavit makar da ti je životna ljubav, ulazi u antologiju hrvatskog filma kao jedan od ponajnježnijih!


Od 28. veljače eto »Posljedni Srbin u Hrvatskoj« u kinima diljem zemlje, a večeras premijera u riječkom Art kinu.