Slovačka drama

Premijera nagrađivanog filma Nek bude svjetlost u Art-kinu

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot

Foto ScreenshotRiječka premijera višestruko nagrađivane slovačke drame Nek bude svjetlost Marka Škopa u Art-kinu se održava u subotu, 15. veljače u 19 sati. Gost premijere redatelj je filma Marko Škop.


Kroz priču obiteljske krize, film tematizira uspon ksenofobije i nacionalizma u Srednjoj Europi. Milan radi kao građevinski radnik u Njemačkoj kako bi osigurao primanja svojoj obitelji u Slovačkoj. Tijekom božićnog posjeta domu otkriva da je njegov najstariji sin Adam postao član paravojne skupine te je umiješan u maltretiranje i smrt svog školskog kolege. U procesu suočavanja s novom situacijom u obitelji, Milan otkriva istinu o svom sinu, o sebi i zajednici u kojoj žive.


Na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary redatelja je nagradio Ekumenski žiri, dok je nagradu za najboljeg glumca dobio glavni glumac Milan Ondrík.
Marko Škop slovački je redatelj sa zagrebačkom adresom. Njegov film Drugi svjetovi (2006.) dobio je Posebno priznanje žirija u Karlovim Varima i bio je prvi dokumentarni film u povijesti festivala koji je osvojio nagradu publike. Među ostalim režirao je i dokumentarni film Osadné (Karlovi Vari 2009. – najbolji dokumentarni film) te dugometražne igrane Eva Nová (Toronto 2015. – Nagrada FIPRESCI) i Nek bude svjetlost.


Ulaznice za premijeru mogu se rezervirati e-poštom ([email protected]), a kupiti na blagajni Art-kina svakog dana od 16 do 20:30 sati ili putem internetske stranice ulaznice.hr.


Repriza filma Nek bude svjetlost održava se u ponedjeljak, 17. veljače u 18 sati.