Novosti

Ovogodišnji Pulski filmski festival bit će neizvjestan do samog kraja. Laureate ćemo doznati tijekom same ceremonije

Mira Jelačin MikuličićPULA – Direkcija Pulskog filmskog festivala uvodi novine u program dodjele nagrada na način da će se laureati doznati upravo tijekom same ceremonije.


Svečanost će se održati u petak 23. srpnja s početkom u 21.30, a osim u Areni, moći će se pratiti i u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatske televizije. Tako će među filmskim ekipama vladati neizvjesnost do samog kraja, točnije do same svečane ceremonije zatvaranja.


– Ove godine odlučili smo se produžiti napetost dodjele nagrada do same svečanosti u Areni. Mislim da to može biti dodatna promocija hrvatskih filmova i njihovih autora kao i atraktivniji program za publiku, izjavio je Pavo Marinković, umjetnički ravnatelj festivala.
Ceremoniji dodjele dodana je projekcija kultnog filmskog klasika »Snimatelj«, koji su 1928. režirali Edward Sedgwick i Buster Keaton, uz klavirsku pratnju prof. Mitje Reichenberga, poznatog slovenskog pijanista, virtuoza i skladatelja glazbe za nijeme filmove.
– Sviranje uz projekcije filmova svakako je izazov, jer je sviranje uživo uvijek podložno raznim nepredviđenim elementima unatoč činjenici da imam spremnu partituru. S obzirom na to da sviram suvremenu, vlastitu autorsku glazbu, malo je lakše, naravno, jer je prilagođena meni. Uvijek to bude glazbeno-filmska avantura, putovanje zajedno s gledateljima i klavirom, u kojem svi moraju istodobno slijediti ideju filma, pri čemu istodobno želim izraziti vlastiti glazbeno autorski doprinos. Takve su izvedbe uvijek izuzetno zadovoljstvo – za gledatelje, slušatelje i mene osobno, rekao je Mitja Reichenberg.