74. izdanje

Ovogodišnji Cannes otvara francuski romantični glazbeni film “Annette” na engleskom jeziku

T.I.

Redateljsku palicu držao je Leos Carax, Francuz koji kroz svoje filmove provlači temu kompleksnosti ljubavi u današnjem svijetu. Ovo mu je prvi film na engleskom jeziku u karijeri. Redu zanimljivosti pripada i činjenica da su scenarij napisali braća Ron i Russell Mael, članovi poznatog glazbenog dueta SparksPoučeni prošlogodišnjim otkazivanjem, organizatori filmskog festivala u Cannesu ove su godine ipak ostavili mogućnost da festival neće biti održan u uobičajenom svibanjskom terminu, pa kad se pokazalo da svijet neće obuzdati pandemiju ni nakon više od godine dana, zakazali termin početkom srpnja, od 6. do 17. srpnja.


Ovogodišnje, 74. izdanje festivala otvorit će romantični glazbeni film „Annette“, francusko-njemačko-belgijska produkcija s jednim od najzanimljivijih američkih mlađe generacije Adamom Driverom u glavnoj ulozi. Uz njega glumi Marion Cotillard koja je pak jedna od najistaknutijih francuskih glumica, pa je je već to priličan magnet za pogledati film.


Redateljsku palicu držao je Leos Carax, Francuz koji kroz svoje filmove provlači temu kompleksnosti ljubavi u današnjem svijetu. Važnijim naslovima njegove karijere pripadaju Boy Meets Girl (1984.), Les Amants du Pont-Neuf (1991.) i Holy Motors (2012.), ali ostao je relativno nepoznat široj publici izvan frankofonskog govornog područja. Ovo mu je prvi film na engleskom jeziku u karijeri.
Redu zanimljivosti pripada i činjenica da su scenarij napisali braća Ron i Russell Mael, članovi poznatog glazbenog dueta Sparks.


Radnja priče smještena je u suvremeni Los Angeles. Henry (Driver) je stand-up komičar sa vatrenim smislom za humor koji se zaljubi u Ann (Cotillard), svjetski poznatu opernu pjevačicu. Pod svjetlima reflektora čine strastveni i glamurozni par. Rođenjem njihovog prvog djeteta Annette, tajanstvene djevojčice s iznimnom sudbinom, život im se iz korijenja mijenja.


Danas je i objavljen i prvi trailer ovog zanimljivog filma koji će biti u službenoj konkurenciji ovogodišnjeg festivala u Cannesu, a hoće li s njega otići ovjenčan nekom nagradom ili čak prestižnom Zlatnom palmom odlučivat će žiri na čijem je čelu ove godine slavni američki redatelj Spike Lee.