Art-kino Croatia

Oscarom nagrađeni dokumentarni spektakl Free solo u Art-kinu

Portal Novilist.hr

Scena iz filma Free Solo

Scena iz filma Free Solo

Prikazivanje je zakazano u dvama terminima, u petak 26. travnja u 21 sat i u ponedjeljak 29. travnja u 19 satiRIJEKA Dokumentarac koji se prati s ruba sjedala, bez daha i širom otvorenih očiju, kojeg obožavaju i avanturisti i ljubitelji dobrog filma, Oscarom nagrađeni Free Solo stiže u Art-kino i na velikom platnu, jedinstvenim vizualnim iskustvom, ruši svaku ideju o granicama ljudske odvažnosti koje ste ikad imali.


U Art-kinu se održava projekcija Oscarom nagrađenog dokumentarnog filma Free solo u kojem se prati uspon poznatog alpinista Alexa Honnolda na 918 metara visoku liticu El Capitan u kalifornijskom Nacionalnom parka Yosemite. Prikazivanje je zakazano u dvama terminima, u petak 26. travnja u 21 sat i u ponedjeljak 29. travnja u 19 sati.


U režiji supružnika Jimmyja China i Elizabeth Chai Vasarhelyi, alpinista i dokumentarističkog dua iza priznatog filma Planina Meru (2015.), vraćamo se na velike nadmorske visine, ovaj put uz Alexa Honnolda koji pokušava napraviti nešto što prije njega nije napravio nijedan penjač: penjati se free solo, odnosno bez ikakve sigurnosne opreme na impozantnu liticu El Capitan.
Nevjerojatno napet i izazovan, Free solo je pravi spektakl za veliko platno bilo da se u kadru nalaze veličanstveni prizori ljepote parka Yosemite ili je fokus na penjaču Honnoldu kojeg jedan krivi pokret u ovom zapanjujućem pothvatu može poslati u ništavilo ispod njega.


Jednako su vrijedni i razgovori sa samim Honnoldom, njegovom obitelji, djevojkom i prijateljima, u nastojanju da se dokuči što ovog nevjerojatnog pojedinca tjera u tako rizične poduhvate. Zbog svega spomenutog ne čudi da je na ovogodišnjim Oscarima Free solo osvojio prestižnu nagradu za najbolji dokumentarni film.


Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte ([email protected]), a kupiti na blagajni Art-kina svakog dana od 16 do 20:30 sati ili na stranici ulaznice.hr.