Snaga ljubavi

Online tribina o ljubavi na filmu

Siniša Pavić

Treća tribina iz ciklusa »Snaga ljubavi« posvećena je ljubavi na filmu, međusobnom suodnosu jedne sasvim osobne emocije kao što je ljubav i jedne sasvim društvene, kulturološke pojave kao što je filmZAGREB – Premda se čini da ove naše godine »opasnog življenja« nemaju namjeru tako skoro proći, svjetla itekako ima da obasja tunel u koji smo zašli. Jest, ima godina opasnog življenja, ali ima i »Godina opasnog ljubljenja – Filmski ljubavni naputak«! Naputak na temu koja nikom nije mrska i svakom nasušno treba, naputak za koji je jedina šteta što ga se uživo ne može usvojiti, dogodit će se ovoga četvrtka 22. travnja u 18.30 sati u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.


Dogodit će se online tribina »Godina opasnog ljubljenja – Filmski ljubavni naputak«, a moći će se pratiti putem Facebook stranice i YouTube kanala Centra tolerancije.


Govornici i ulomci iz filmova


Treća tribina iz ciklusa »Snaga ljubavi« posvećena je tako upravo ljubavi na filmu, međusobnom suodnosu jedne sasvim osobne emocije kao što je ljubav i jedne sasvim društvene, kulturološke pojave kao što je film. Nije odabir ljubavi i filma nimalo slučajan jer, kako to ističu i organizatori, tema o ljubavi na filmu oduvijek je bila inspirativna koliko i romantična, baš kao što su najgledaniji filmovi uvijek prožeti ljubavlju, pa makar ona imala i tragičan ishod. Razloga je stoga uistinu puno da se vidi i čuje što će nam u ovoj godini specifičnog življenja uz društvena ograničenja o tome reći poznati sugovornici iz svijeta filma.
Sastav govornika garantira sjajnu raspravu; na online tribini govore redatelj Rajko Grlić, redateljica Dana Budisavljević, glumci Živko Anočić, Goran Bogdan, glumica Judita Franković Brdar, povjesničar filma Daniel Rafaelić te politolog i filmski kritičar Boško Picula, koji je ujedno i moderator tribine. Razgovor će ilustrirati ulomci iz nagrađivanih hrvatskih filmova: »Ustav Republike Hrvatske«, »Nije ti život pjesma Havaja«, »Tereza37«, »Sonja i bik«. A tema za razgovor, slikovito rečeno, mali milijun.


Kako se ljubav glumi


Zašto je ljubav na filmu tako utjecajna i posebna, zašto nas nikada ne ostavlja ravnodušnima, zašto filmske ljubavi imaju neku nadrealnu, specifičnu težinu i zašto upravo film čini ljubav i ljubavnu emociju posebnom? Uz odgovore na ova i ovakva pitanja, bit će riječi i o tome kako se filmskim jezikom priča ljubavna priča, kako to redatelji režiraju ljubav i kako se ljubav glumi, ili možda ne glumi. Vrijedi na koncu reći kako ciklus tribina »Snaga ljubavi« u organizaciji Centra tolerancije tematizira sve aspekte ljubavi u društvenom životu. Riječ je o svojevrsnom nastavku uspjelog ciklusa »Zašto se mrzimo?« tijekom kojeg su u 11 dijaloških tribina istraženi svi oblici pojavnosti i tajne fenomena mržnje.