Cehovska nagrada

Nominacije za nagradu The Writers Guild of America iskristalizirale i favorite za Oscara

T.I.

S obzirom da se neke nominacije poklapaju s nominacijama za Zlatni globus (The Trial of the Chicago 7, Promising Young Woman), polako dobivamo i sliku kruga favorita za Oscara, najprestižnije filmske nagradeSezona filmskih nagrada je počela, nakon objave nominacija za nagradu stranih filmskih kritičara akreditiranih u Americi – Golden Globe, jučer je i cehovska organizacija, odnosno moćni sindikat scenarista The Writers Guild of America objavio nominacije za svoje nagrade, dakako u svom, scenarističkom fahu.


Treba napomenuti da u obzir za nominacije dolaze samo scenariji koji su napisani pod ugovorom Ceha scenarista. Drugim riječima, scenariji za hvaljene filmove kao što su „Minari“, „Nomadland“ i „Mank“ ne mogu ući u konkurenciju.


Posljednja dva su nominirana za Zlatni globus, a prilični je kuriozitet za oba s obzirom na njihov background da su ugovorena mimo sindikata scenarista – prvi je jedna od najtežih socijalnih drama u recentnoj memoriji koja bi mogla biti nominirana za Oscara i bavi se ljudima koji su izgubili sve u brutalnoj kapitalističkoj privredi, a „Mank“ je priča o scenaristu koji je napisao „Građanina Kanea“ i kad je imao problema s Orsonom Wellesom oko toga da ga potpiše kao autora, potražio je pomoć upravo od Ceha scenarista Amerike.
S obzirom da se neke nominacije poklapaju s nominacijama za Zlatni globus (The Trial of the Chicago 7, Promising Young Woman), polako dobivamo i sliku kruga favorita za Oscara, najprestižnije filmske nagrade.


Ovogodišnja ceremonija dodjele nagrada bit će održana 21. ožujka u Los Angelesu, vjerojatno virtualno, kao i sve ostalo o posljednjih godinu dana.


Po kategorijama nominirani su:
Originalni scenarij:


„Judas and the Black Messia“ (Will Berson & Shaka King)


„Palm Springs“ (Andy Siara)


„Promising Young Woman“ „(Emerald Fennell)


„Sound of Metal“ (Darius Marder & Abraham Marder)


„The Trial of the Chicago 7“,  (Aaron Sorkin)


Adaptirani scenarij:


„Borat Subsequent Moviefilm“ (Sacha Baron Cohen & Anthony Hines & Dan Swimer & Peter Baynham & Erica Rivinoja & Dan Mazer & Jena Friedman & Lee Kern). Bazirano na likovima koje je osmislio Sacha Baron Cohen.


„Ma Rainey’s Black Bottom“ (Ruben Santiago-Hudson). Pazirano na predstavi Augusta Wilsona


„News of the World“ (Paul Greengrass and Luke Davies). Bazirano na romanu Paulette Jiles


„One Night in Miami“ (Kemp Powers). Bazirano na kazališnoj predstavi “One Night in Miami” Kempa Powersa


„The White Tiger“ (Ramin Bahrani). Bazirano na knjizi “The White Tiger” Aravinda Adigae


Dokumentarni scenarij:


„All In: The Fight for Democracy“, (Jack Youngelson)


„The Dissident“, (Mark Monroe and Bryan Fogel)


„Herb Alpert Is…“, (John Scheinfeld)


„Red Penguins“, (Gabe Polsky)


„Totally Under Control“, (Alex Gibney)