Nove žrtve korone

Najveći svjetski lanac kina AMC mogao bi na kraju godine staviti ključ u bravu

P. N.

Foto Reuters

Foto ReutersKoliko je situacija zbog pandemije koronavirusa teška u industriji zabave, najbolje govori činjenica da bi najveći svjetski lanac kina AMC na kraju godine mogao staviti ključ u bravu.


Prema CNN-u, u AMC-u kažu da postoji samo dva načina da se izvuku od zatvaranja: ili će više ljudi kupovati karte za kino ili će tvrtka morati naći načina da posudi novac. Ova prva opcija je sve manje izgledna kako se novi val pandemije širi, a mjere socijalne distance širom svijeta ponovno postaju sve strožije.


AMC je nakon prvog lockdowna do prošlog tjedna otvorio 494 od svojih 600 kina, i to s kapacitetom od 20 do 40 posto. Imali su 2,2 milijuna gledatelja otkad su ponovno otvorili u kasno ljeto, ali to je samo 15 posto posjetitelja u odnosu na prošlu godinu. U skladu s ovim lošim rezultatima, AMC-ove dionice na burzi u utorak su pale za 6 posto.
Trenutno se u filmskoj industriji događa lančana reakcija, veliki studiji ne žele dati svoje već gotove favorite u kina dok pandemija traje, a broj sjedala u kinima je bitno ograničen zbog održavanja socijalne distance. Premijere Marvelove „Crna udovice“ kao i novi James Bond „No Time to Die“ prebačene su za narednu godinu, Pixarov „Soul“ je pak povučen iz kina u potpunosti kako bi bio dostupan samo na Disneyevom streaming servisu Disney+.