Art kino

Na jubilarni pedeseti KRAF stiglo čak tri tisuće filmova

Aneli Dragojević MijatovićMeđunarodni festival kratkih filmova Rijeka, 50. KRAF, održat će se 11. i 12. prosinca u Art-kinu Croatia. Riječ je o festivalu kratkog igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog filma i glazbenih videospotova, u organizaciji Kino video kluba Liburnija – film Rijeka, a na koji je ove godine stiglo više od 3.000 filmova iz 110 zemalja, najavljeno je na konferenciji za novinare. Kako je istaknuo Koraljko Pasarić, predsjednik organizacijskog odbora KRAF-a, u zadnje četiri godine redovito se prijavljuje preko 3.000 filmova godišnje, pa je kroz zadnje četiri godine na KRAF pristiglo ukupno 12.000 filmova.


– Inače, u godinama prije znalo je doći 100 do najviše 200 filmova godišnje, što je za to vrijeme bilo sasvim dovoljno, ali otkad smo prije četiri godine prešli na novu organizaciju i novi sistem prijava broj pristiglih filmova dramatično je povećan. U tom moru filmova, uz određeni broj onih koji baš i ne zadovoljavaju visoke kriterije, povećan je i broj onih koji su zaista izvrsni, rekao je Pasarić.


Ove godine na KRAF-u su dva žirija; jedan je nazvan klupski žiri, i on bira službenu selekciju festivala, dakle od svih pridošlih filmova filtrira njih 100 do 150, koji onda ulaze u konkurenciju iz koje festivalski žiri izabire najbolje filmove u deset kategorija plus Grand Prix. Bit će dodijeljena i nagrada publike.
– Četiri su programa na 50. KRAF-u: Naj off KRAF, projekcija najboljih filmova i proglašenje pobjednika, program najboljih hrvatskih filmova, 50 godina KRAF-a, odnosno posebno zanimljiva projekcija filmova iz arhive. Uz filmski sadržaj, održat će se i posebni retro glazbeni program, vintage party filmske glazbe. Uz podršku Grada Rijeke i PGŽ-a ulaz je slobodan za sve programe, najavila je Marija Lisac Renko, članica organizacijskog odbora KRAF-a. Pasarić je posebnu zahvalu uputio Art-kinu Croatia, zbog podrške i izvrsnih uvjeta koje pruža.


– Najviše filmova stiglo je iz Indije, SAD-a, Irana, Francuske, Italije, Španjolske, Turske, Brazila, UK-a, Rusije, Njemačke, Poljske, Kanade, Argentine, Kine… Pasarić je uočio tendenciju da se dio filmova naslonio na aktualnu političku situaciju oko migranata.