Srednjoškolska filmska produkcija

Na Four River Film Festival stigle prijave mladih autora iz 99 zemalja

Hina

foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Najzastupljeniji klubovi su Udruga Blank, FKVK Zaprešić, Kinoklub Karlovac, Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba, te Škola likovnih umjetnosti iz Splita.KARLOVAC – Na manifestaciju srednjoškolske filmske produkcije 13. Four River Film Festival prijavljeno je 1.445 filmova iz 99 zemalja, a organizatori iz Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac najavili su održavanje festivala od 8. do 12. rujna.


U tom bi se razdoblju trebala održati i 25. Filmska revija mladeži koja pokazuje hrvatsku srednjoškolsku produkciju.


Na Four River Film Festival stiglo je gotovo 1.500 filmova iz 99 zemalja: od Singapura, Kine, Sjedinjenih Američkih Država do Bolivije, Urugvaja, Mozambika i gotovo svih europskih zemalja što potvrđuje njegov status kao globalno relevantnog, s mnoštvom zanimljivih i kvalitetnih filmova, priopćeno je iz Hrvatskog filmskog saveza.
Za 25. Filmsku reviju mladeži prijavljeno je 187 filmova hrvatskih autora, od 14 od 20 godina, a u službenu je konkurenciju uvršteno 43 filma i to 17 igranih, 12 iz kategorije slobodnog stila, devet animiranih i pet dokumentarnih.


Najzastupljeniji klubovi su Udruga Blank, FKVK Zaprešić, Kinoklub Karlovac, Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba, te Škola likovnih umjetnosti iz Splita.


Selektori Ana Đordić, Boško Picula i Dinka Radonić pregledali su uz domaće i 1.445 stranih filmova da bi odabrali njih 28 za Four River Film Festival i to u kategorijama igranog i animiranog filma po 10 filmova, dokumentarnih pet, te tri filma slobodnog stila.


Najvećim brojem prijava ističu se autori iz Indije, sa 183 filma.


Selektorica, profesorica hrvatskog jezika, filozofije i filma kao medijske pismenosti Ana Đordić rekla je da je velik broj prijavljenih filmova u vrijeme koronakrize jasan pokazatelj da ne jenjava kreativnost mladih i ljubav prema filmskom stvaralaštvu i filmu, te da je potrebno nastavljati poticati filmsku produkciju mladih autora.


Mnogo se prijavljenih filmova svih rodova bavilo aktualnim problemima od nasilja i tolerancije do pandemije i lockdowna, a Ana Đordić uvjerena je da su selektori “odabrali najbolje od najboljih”.