Piše Kim CUCULIĆ

“Murina” i Oscar

Kim Cuculić

Antoneta Alamat Kusijanović

Antoneta Alamat Kusijanović

Film »Murina« proglašen je najboljim u kategoriji dugometražnog igranog filma na netom završenom Međunarodnom filmskom festivalu Hamptons u SAD-uFilm »Dnevnik Diane Budisavljević«, pisali smo već o tome na ovom mjestu, nije bio predložen kao hrvatski kandidat za Oscara. Tada je komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika birala potencijalnog oskarovskog kandidata u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma između »Dopunske nastave« Ivana-Gorana Viteza, »Dnevnika Diane Budisavljević« Dane Budisavljević, »Glasa« Ognjena Sviličića, »Matere« Jure Pavlovića, »Ribanja i ribarskog prigovaranja« Milana Trenca i »Zagrebačkog ekvinocija« Svebora Mihaela Jelića.


Petnaest članova komisije na kraju je tajnim glasanjem u drugom krugu natpolovičnom većinom odlučilo da će hrvatsku kinematografiju predstavljati Vitezova »Dopunska nastava«, žanrovski film koji hrvatsko društvo stavlja u okvir trilera s okusom društvene satire. Ovakav izbor prokomentirali su neki filmski kritičari, istaknuvši da nemaju ništa protiv »Dopunske nastave« i da im je drago što je podcijenjeni Vitezov žanrovski film dobio satisfakciju nakon što je, nepravedno, u potpunosti ignoriran tijekom prošlogodišnje pulske podjele nagrada.


Tada se nametnulo pitanje je li odabir »Dopunske nastave« najbolji izbor, ne nužno u smislu najboljeg filma od ponuđenih, nego onoga koji ima najviše šanse da se dobaci do Oscara ili barem nominacije. Slična dilema nameće se i ove godine.
Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo je igrani film »Tereza37« Danila Šerbedžije kao hrvatskog kandidata za američku filmsku nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.


Šerbedžijin film izabran je između njih sedam, s većinom glasova u drugom krugu. U konkurenciji su bili još filmovi »A bili smo vam dobri« Branka Schmidta, dugometražni dokumentarac »Ljubav oko svijeta« Anđele i Davora Rostuhara, »Murina« Antonete Alamat Kusijanović, »Zbornica« Sonje Tarokić, »Zora« Dalibora Matanića i »Plavi cvijet« Zrinka Ogreste.


Film »Tereza37« prati 37-godišnju ženu (glumi je Lana Barić, koja je napisala i scenarij za film), koja ne može ostati trudna, zbog čega osjeća sve veći pritisak okoline. Stoga počinje propitivati svoj dotadašnji život, brak, odnose u obitelji, što dovodi do niza neočekivanih događaja.


Gledali smo film, nagrađivan je i nema ništa sporno u tome da je predložen kao hrvatski kandidat za Oscara. Danilo Šerbedžija smatra kako Društvo i komisija nisu imali laku zadaću jer je riječ o festivalski uspješnim i jakim filmovima; kaže da se nadao, ali ga je kandidatura i iznenadila.


S obzirom na prethodna iskustva rekao je da su šanse za domaći film male s obzirom na budžete koji se dobivaju za lobiranje, jer čak i nezavisni filmovi jačih kinematografija dobivaju velika sredstva za tu namjenu.


Sve to treba uzeti u obzir, no pitanje koje se nametnulo u redakcijskom razgovoru s kolegom Davorom Mandićem je sljedeće: »Bi li ‘Murina’ imala veće šanse za osvajanje Oscara od ‘Tereze37’?« Podsjetimo, »Murina« Antonete Alamat Kusijanović dobila je na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu prestižnu nagradu Camera d’Or, što je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu.


To je prvi put od samostalnosti Hrvatske da je jedan hrvatski film uvršten u program »15 dana autora«. Film »Murina« proglašen je najboljim u kategoriji dugometražnog igranog filma na netom završenom Međunarodnom filmskom festivalu Hamptons u SAD-u.


»Nakon Toronta u kojem je ‘Murina’ imala sjevernoameričku premijeru, nagrada u Hamptonsu je izuzetno bitna za američku distribuciju filma i svakako će donijeti puno pozornosti na tom zahtjevnom tržištu. Hamptons je vrlo značajan festival u SAD-u i obično se po njegovoj selekciji i nagradama rade rana predviđanja nominacija za nagradu Oscar, te zbog toga uživa veliku pozornost članova Američke filmske akademije«, izjavio je producent filma Danijel Pek.


Ovome treba dodati da je među izvršnim producentima »Murine« i svjetski poznati američki filmski redatelj Martin Scorsese, što bi mogao biti još jedan bitan adut u utrci za Oscara.