27 susjedstava

Mreža kina na egzotičnim lokacijama EPK u četvrtak u Gomirju

Hina

Scena iz filma "Na vodi" Gorana Devića

Scena iz filma "Na vodi" Gorana Devića

"Mreža kina na egzotičnim lokacijama" vođena je idejom izmještanja kulturno-umjetničkih sadržaja izvan uobičajenih turističkih rutaProjekcijom dokumentarnoga filma “Na vodi” redatelja Gorana Devića u četvrtak u 20 sati bit će na nogometnom igralištu u Gomirju nastavljena “Mreža kina na egzotičnim lokcijama” što se održava u sklopu programa EPK i Liburnija Film festivala, a ulaz na projekciju je slobodan.


Susjedstvo Gomirje jedno je od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture (EPK), a projekcija filma održat će se u sklopu progeama “Mreža kina na egzotičnim lokacijama” EPK-a i “Liburnija uplovljava” Liburnija Film Festivala, priopćili su u srijedu Odnosi s medijima EPK.


Redatelj Goran Dević u dokumentarnom filmu “Na vodi” kroz priče raznih protagonista portretira rodni Sisak, nekadašnji industrijski centar koji leži na tri rijeke.
Kako je istaknuto, kritičari su ocijenili da je dokumentarac “Na vodi” jedno od najboljih Devićevih ostvarenja, a žiri festivala u Leipzigu dodijelio mu je posebno priznanje jer “na lijep način prikazuje da ljudskost i preživljavanje nadilaze traume i ožiljke rata”.


“Rijeka se danas veže uz razonodu i opuštanje, ali u susretu s ljudima na površinu isplivaju društveni sukobi tranzicije. Ponekad rijeka otkriva ostatke prošlosti čiji su tragovi ostali u vodi. Što ostaje poslije nas?”, napomene su vezane za spomenuti Devićev dokumnetarac.


Događanje je organizirano uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, a u priopćenju se pozivaju sudionici i posjetitelji da, radi zaštite vlastitoga zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, poštuju preporuke o pojačanoj osobnoj higijeni, fizičkoj udaljenosti te nošenju zaštitnih maski za lice.


“Mreža kina na egzotičnim lokacijama” vođena je idejom izmještanja kulturno-umjetničkih sadržaja izvan uobičajenih turističkih ruta. Program je to neformalnog okupljanja ljubitelja dokumentarnih filmova.


Filmovi se prikazuju pod vedrim nebom, u dvorištima muzeja ili u uličicama starih gradskih jezgri, u lukama ili na dječjim igralištima. Cilj je privući i educirati publiku o dokumentarnim filmovima kako bi se razvio dijalog o društveno važnim temama.