Međunarodni festival

Mjesec dana do ZagrebDoxa, ove godine u prvom planu ženske snage i prava žena

HinaU različitim programima ovogodišnjeg ZagrebDoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma, što će biti održan od 15. do 22. ožujka, prikazat će se niz filmova koje povezuje tema ženske snage, odvažne protagonistice i poruke o pravima žena. »Niz fascinantnih i značajnih ostvarenja prenosi stvarne doživljaje hrabrih žena diljem svijeta, slaveći njihova postignuća i uspjehe, smjelu i beskompromisnu borbu protiv društvenih nepravdi ili ukazujući na probleme rodne neravnopravnosti i nasilja, ti filmovi otvaraju prostor osobnim svjedočanstvima žena čija različita životna iskustva bacaju novo i izravno svjetlo na često zanemarena pitanja«, najavljuju s festivala koji se ove godine prvi put održava u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu.


U fokusu filma »Odvjetnica« je židovsko-izraelska odvjetnica za ljudska prava Lea Tsemel, koja je svoju pet desetljeća dugu karijeru posvetila neumornoj borbi za pravdu palestinskih političkih zatvorenika.


Autorski dvojac Rachel Leah Jones i Philippe Bellaiche za svoje je ostvarenje o političkoj važnosti rada jedne srčane odvjetnice i osobnoj cijeni koju plaća igrajući ulogu »đavolje odvjetnice« osvojio nagrade za najbolji dokumentarac na brojnim festivalima, uključujući onaj u Solunu, Tel Avivu, Krakovu.
Dokumentarac »Kći Camorre» Siniše Gačića priča je o Cristini »Nikiti« Pinto, bivšoj pripadnici zloglasne talijanske mafijaške organizacije Camorra koja nakon 24 godine izlazi zatvora, gdje je služila kaznu zbog ubojstva troje ljudi, te se sada obračunava s izazovima svakodnevnog života i narušenim obiteljskim odnosima. Film je prikazan na Sarajevo Film Festivalu i Festivalu slovenskog filma, gdje je osvojio nagradu za najbolji dokumentarac. »Kuća Male Zvijezde«, film novinarke i TV reporterke Slađane Lučić slijedi osobni put sarajevske lektorice Nudžejme Softić, prve žene u Europi koja je s hidžabom istrčala maraton i sudjelovala na polu-Ironman triatlonu. Prati ju se od potresnog djetinjstva obilježenog ratom, gubicima i progonstvom, preko sportskih pothvata, uspjeha i neuspjeha, do suočavanja sa strahovima i često afirmativnom, ali katkad i grubom i neprijateljskom okolinom. Glazbu za film skladala je Merima Ključo.


Eva Fahidi protagonistica je mađarskog ostvarenja »Euforija postojanja« redateljice, plesačice i koreografkinje Reke Szabo, koji je osvojio, među ostalim, Grand Prix festivala u Locarnu, priznanje za najbolji dokumentarac o ljudskim pravima na Sarajevo Film Festivalu te dvije nagrade na festivalu u Trstu. Devedesetogodišnjakinja koja je preživjela Auschwitz, gdje je ubijeno 49 članova njezine obitelji, danas sudjeluje u plesno-kazališnoj predstavi u tandemu sa šezdeset godina mlađom međunarodno priznatom plesačicom Emesom Cuhorkom. Ta tri filma bit će prikazana u regionalnom natjecateljskom programu.