Filmski spektakl

Kultno kino: Restaurirana verzija 2001: Odiseje u svemiru stiže u Art-kino

Portal Novilist.hr

Scena iz Kubrickove Odiseje

Scena iz Kubrickove Odiseje

Kultno kino koje donosi najekstravagantniji i najznačajniji komad iz opusa Stanleyja Kubricka zakazano je za 4. travnja u 20 satiRIJEKA Kultno kino u travnju donosi Kubrickovu veličanstvenu 2001: Odiseju u svemiru, monumentalni epsko-filozofski filmski spektakl o jednoj civilizaciji, od njenih prapočetka do putovanja u beskraj svemira. Projekciji Odiseje, zakazanoj za 4. travnja u 20 sati, prethodi uvodno predavanje Kako čitati Odiseju koje će održati filmski djelatnik Miroslav Tatić istog dana u 19 sati u prostoru Mini Art-kina.


Za veličanstven početak travnja u Art-kinu zaslužno je novo izdanje Kultnog kina koje donosi možda najkultniji od svih filmova – Kubrickovu 2001: Odiseju u svemiru. Na velikom platnu Art-kina prikazuje se restaurirana verzija ove svemirske opere u tri čina koja je, pedeset godina nakon izlaska, prošle godine premijerno prikazana na filmskom festivalu u Cannesu.


Kultno kino koje donosi najekstravagantniji i najznačajniji komad iz opusa Stanleyja Kubricka zakazano je za 4. travnja u 20 sati, a sat vremena uoči projekcije u Mini Art-kinu filmski znalac Miroslav Tatić održat će uvodno predavanje pod nazivom Kako čitati Odiseju.
Film monolitskih proporcija i kapitalno djelo sedme umjetnosti u koje se nikad do kraja nije proniknulo, jedinstveno je filmsko iskustvo koje s pravom nosi titulu najvećeg filmskog spektakla u povijesti pokretnih slika. Djelo je to koje je zauvijek promijenilo SF žanr te svojom duljinom, originalnošću, spektakularnošću i filozofičnim pristupom podiglo ljestvicu koju u više od pedeset godina nitko nije uspio dosegnuti.


Stanley Kubrick (1928.-1992.), znameniti američki redatelj, scenarist i producent, poznat je po pomnom biranju tema svojih filmova, sporoj metodi rada, raznolikim žanrovima i tehničkoj perfekciji. Svoj prvi igrani film Strah i želje snima 1953. godine, a filmom Uzaludna pljačka (1956.) privlači pažnju kritike. U šezdesetim snima nekoliko znamenitih filmova među kojima je i remek-djelo 2001: Odiseja u svemiru (1968). Do svoje smrti snimio je još pet filmova, među kojima su najznačajniji Paklena naranča (1971.), Isijavanje (1980.) te njegov posljednji film Oči širom zatvorene (1999.).


Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte ([email protected]), a kupiti na blagajni Art-kina svakog dana od 16 do 20:30 sati ili na stranici ulaznice.hr.


Program se održava u sklopu programskog pravca Doba moći, dijela programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.