Nasljednik „Parazita“

Južna Koreja ove godine za Oscara nominirala povijesno politički triler. Pogledajte trailer

P. N.

Radnja je smještena u vrijeme sedamdesetih kad je Južnom Korejom vladao kontroverzni apsolutist Park Chung-hee i prati kronologiju događanja koja je dovela do njegovog smaknuća 1979.Nakon što je prošle godine korejski „Parazit“ ispisao novu stranicu filmske povijesti postavši prvim filmom koji je dobio Oscara, a da se u njemu ne govori engleskim jezikom, slijedeća korejska nominacija iščekivala se s povećanim zanimanjem.


I Južna Koreja je svog kandidata izabrala. Korejsko filmsko vijeće (KOFIC) u konkurenciju za Oscara nominirala je „The Man Standing Next“, javlja Deadline, film okarakteriziran kao povijesni politički triler. Kao i u slučaju „Parazita“ već sad se zna da nije riječ o komornom art filmu, već komercijalno potentnom filmu što je već dokazao na domaćem tržištu, zaradivši 36,4 milijuna dolara na domaćim blagajnama od siječnja kad je premijerno prikazan do „lockdowna“ uzrokovanog pandemijom „koronavirusa“.


Radnja je smještena u vrijeme sedamdesetih kad je Južnom Korejom vladao kontroverzni apsolutist Park Chung-hee i prati kronologiju događanja koja je dovela do njegovog smaknuća 1979. Režirao ga je lokalno etablirani Woo Min-ho čiji filmovi sa sličnom tematikom vrlo dobro prolaze. Primjerice, njegov posljednji film, također politički triler, „Inside Men“ iz 2015. ostvario je zaradu od 63 milijuna dolara samo na dalekoistočnom tržištu.
Inače, dodjela Oscara 2021. bit će održana kasnije nego inače. Ako ne bude još većih problema s pandemijom dogodit će se 25. travnja.