Mostra

Jamie Lee Curtis primila životnog Zlatnog lavaž: “Laurie, Jamie… mi smo vam ista osoba!”

Stjepan Hundić

LA BIENNALE DI VENEZIA

LA BIENNALE DI VENEZIA

Lik Laurie tumačim već četrdeset i tri godine, mislim da je to nezabilježeno u povijesti Hollywooda. Laurie je postala dio mog glumačkog habitusa, ona i ja s godinama smo istovremeno odrastaleVENECIJA – »Laurie, recite nam… ajoj oprostite!«, zaustila je voditeljica konferencije za novinare za film »Halloween Kills« pa se,uvidjevši frojdovsku pogrešku, brzo ispravila: »Jamie, recite nam…« (smijeh). Zabavna pogreška koja je nasmijala sve u dvorani i nije iznenađujuća jer Jamie Lee Curtis zauvijek će biti poistovjećena s likom Laurie Strode koju progoni psihopatski ubojica ispod bijele maske Michaela Myersa u kultnom hororu »Noć vještica« iz 1978. godine u režiji legendarnog Johna Carpentera.


Baš kao i u svim nastavcima koji se nižu i nakon gotovo pola stoljeća od originalnog filma, koji je revolucionalizirao moderni horor žanr. »Laurie, Jamie… mi smo vam ista osoba!« (smijeh), kratko je odgovorila Jamie Lee Curtis voditeljici koja je nespretno, ali zabavno, zamijenila imena glavnog lika i glavne glumice pa nastavila: »Lik Laurie tumačim već četrdeset i tri godine, mislim da je to nezabilježeno u povijesti Hollywooda. Laurie je postala dio mog glumačkog habitusa, a ono što mi je posebno zanimljivo je da smo i ona i ja s godinama istovremeno odrastale, mijenjale se i starile.«


Kći holivudskih zvijezda


»Halloween Kills« drugi je dio u novoj trilogiji ovog horor klasika nastaloj pod redateljskom palicom Davida Gordona Greena, prvi jednostavno naslovljen »Halloween« iz 2018. godine bio je velik hit, a snimanje trećeg i završnog »Halloween Ends« započinje sljedeće godine. »Scenarij za završni film u trilogiji pročitala sam u avionu na putu za Veneciju, uopće nisam spavala i zato djelujem umorno«, otkrila je Jamie Lee Curtis koja u sva tri filma ima ulogu Laurie Strode koja ju je proslavila i otvorila joj vrata Hollywooda, pa nastavila: »I mogu vam reći da sam oduševljena tekstom! Mislim da će to biti savršen završetak ne samo trilogije, već čitavog opusa »Noć vještica«. Također,čitava trilogija oslikava vrijeme u kojem živimo, današnji svijet je pun nasilja, agresije i zla. Svijet je danas podijeljen, baš kao što je i moja zemlja danas podijeljena.«
Slavna američka glumica, kći velikih holivudskih zvijezda iz 1950-ih Janet Leigh (»Psiho«) i Tonyja Curtisa (»Neki to vole vruće«, »Spartak«), u Veneciji je nagrađena Zlatnim lavom za životno djelo, koje uz »Noć vještica« uključuje i hitove »Kolo sreće«, »Riba zvana Wanda« i »Istinite laži«.


Kraljica vriska


»Moram biti iskrena pa reći i da sam u karijeri snimila i nekoliko sranja«, rekla je kroz smijeh Jamie Lee Curtis, komentiravši nagradu koja je »čini vrlo ponosnom i počašćenom«, kako je izjavila, pa dodala: »Istovremeno, malo je neobično dobiti nagradu za životno djelo kao da sam na kraju puta, a danas radim više nego prethodnih godina ikada i nikad se nisam osjećala kreativnije. Uloga u »Noći vještica« bila je velika stvar, tada sam imala tek osamnaest godina i bio je to ogroman poticaj za dalje, ali ključni trenutak za moju karijeru bila je komedija »Kolo sreće«. Zbog tog filma, koji i danas obožavam i mislim da je jako zabavan i duhovit, dobila sam ulogu u »Ribi zvanoj Wanda«, a onda su slijedile »Istinite laži« i sve ostalo. Zato sam vječno zahvalna Johnu Landisu (redatelj »Kola sreće«), koji je imao hrabrosti angažirati »kraljicu vriska«, kako su me mediji etiketirali nakon »Noći vještica«.


Na kraju, 62-godišnja glumica, koja za svoje godine izgleda fantastično, pršti energijom i životnošću, otkrila nam je svoju tajnu vezu s horor filmovima: »Ako bih razloge uspjeha u žanru horora morala svesti na jednu stvar, onda je to činjenica da me je strah svega i da me je jako jednostavno uplašiti. Sve moje napete scene, svi izrazi jeze i straha nisu gluma, ja sam zbilja uplašena.« (smijeh)