Ne propustiti

Izašao je prije manje od tjedan dana, a već ga nazivaju filmom godine: Publika i kritičari oduševljeni

Sanda Milinković

FOTO/YouTube Screenshot

FOTO/YouTube Screenshot

Publika i kritičari su se zaljubili u ovu emotivnu priču.“Izazivač: Le Mans 66” ili “Ford v Ferrari” vani je manje od tjedan dana, ali već je dobio naljepnicu filma godine, od strane obožavatelja i kritičara. LADBible prenosi da nije teško zaključiti zašto je to tako, obzirom da u filmu glume velikani Christian Bale i Matt Damon.


Film nam donosi priču o “outsideru” Kenu Milesu (Bale) koji se udružio s američkim dizajnerom automobila i bivšim trkačem Formule 1, Carrollom Shelbyjem (Damon) da bi stvorio revolucionarni Fordov auto. Isti bi trebao osvojiti prestižnu automobilističku utrku 24 sata Le Mansa i svrgnuti Ferrari s kraljevskog trona svijeta utrka.


Dva prijatelja moraju pobijediti vlastite razlike i pritiske iz Forda gdje su ih naumili razdvojiti, da bi stvorili povijest. Iako se na prvu može shvatiti da je ovo tek jedan film o autima, zapravo gledamo puno više. 
Publika koja je već gledala film, zaljubila se u ovu emotivnu priču koja je tijekom prvog vikenda zaradila 31 milijun dolara te dobila 92 posto pozitivnih ocjena na Rotten Tomatoesu.


Forbesov Kritičar Marc Hughes piše: “Ne morate voljeti Ford da bi navijali za ‘Ford v Ferrari’. Zapravo, ne morate niti voljeti trkaće aute da bi bili oduševljeni filmom koji će vam se uvući u srca tijekom prvog gledanja i nikada više neće izaći. Priča je prepuna prekrasnih konflikata, unutarnje i vanjske borbe i iskupljenja. Auti predstavljaju ambiciju, maštu, hrabrost i čistu snagu volje koja navigira putem krcatim preprekama te protivnicima koji pokušavaju uništiti nade i sudbine onih koji se usude sanjati. ‘Ford v Ferrari’ je blistavi primjer opovrgavanja vječnog mita da Hollywood više ne radi kvalitetne drame za odrasle. Ovo je blockbusterski stil kinematografije realne drame za sezonu nagrada. Odlična je pobjednička kombinacija koja bi se trebala svidjeti svima, na najbolji mogući način”.


Na društvenim se mrežama također mogu pronaći pozitivni komentari korisnika koji tvrde da je ovo “najbolji film ikada”. “Ovo je film godine koji se mora pogledati. Ponesite maramice”, stoji u jednom od komentara na Twitteru.