Toronto

Inspirativna oktanska drama: Christian Bale predstavio film “Ford v Ferrari”

Stjepan Hundić

Film se temelji na istinitoj priči o dizajneru trkaćih automobila Carrollu Shelbyju i vozaču Kenu MilesuTORONTO – »Je li Matt Damon u stvarnom životu desna ruka viteza tame Robina?«, pitanje je koje Christian Bale zasigurno nije očekivao na konferenciji za novinare u povodu filma »Ford v Ferrari« u kojem mu je glumački partner upravo spomenuta holivudska zvijezda, koja se nije pojavila na susretu s novinarima na upravo održanom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Pitanje koje je nasmijalo i Balea i okupljenu sedmu silu nije »nelogično«: Matt Damon je snimao (a u stvarnom životu je i prijatelj) s Georgeom Clooneyjem, Benom Affleckom, a sada i s Baleom koji su svi redom glumili Batmana.


Opet o Batmanu


Najslavniji velški glumac u Hollywoodu (doduše njegovi su roditelji Englezi, no Bale se stjecajem okolnosti rodio u Walesu) bio je prisiljen odgovoriti i na pitanje što misli o tome što ga publika uglavnom pamti kao Batmana. »Lijepo je to«, bio je njegov kratak odgovor kojim je jasno sugerirao da mu je dovoljno pitanja o mračnom stripovskom junaku kojega, prema vlastitoj izjavi, više ne namjerava tumačiti i da je došao kako bi govorio o svom novom filmu koji je u Torontu doživio međunarodnu premijeru, no sedma sila je iz rukava ipak izvukla još jednu filmsku referencu upitavši Christiana Balea kakav je bio osjećaj opaliti šakom po nosu Matta Damona, duhovito etiketirajući taj prizor u filmu »Ford v Ferrari« kao sukob Batmana i Jasona Bournea.


»Bilo mi je to pravo zadovoljstvo, ali čini se i za njega jer je tražio da ponavljamo scenu više puta. Dobro je glumio primanje batina«, duhovito je odgovorio briljantni holivudski glumac koji iz filma u film dokazuje svoj raskošni talent.


Fizička transformacija


Oktanska automobilistička drama »Ford v Ferrari« u režiji Jamesa Mangolda temelji se na inspirativnoj istinitoj priči o vizionarskom američkom dizajneru trkaćih automobila Carrollu Shelbyju (Matt Damon) i neustrašivom britanskom vozaču Kenu Milesu (Christian Bale), koji su unatoč međusobnim sukobima i privatnim problemima zajedničkim snagama uspjeli u Fordovom bolidu nadmašiti do tada nedodirljiv Ferrarijev tim u legendarnoj utrci 24 sata Le Mansa 1966. godine.Slavni holivudski glumac Christian Bale poznat je po tome što se potpuno uživljava u svoje likove i uvijek je spreman (i) na ekstremnu fizičku transformaciju, pa nikoga nije iznenadilo što je nakon uloge Dicka Cheneyja u svom prethodnom filmu »Čovjek iz sjene«, za koju se udebljao dvadeset kilograma za potrebe snimanja ovoga filma, bez problema skinuo još i veću masu kako bi portretirao lik mršavog vozača trkaćeg bolida. »On je otac i suprug, ali i oktanski ovisnik koji živi 350 kilometara na sat ne znajući hoće li završiti utrku«, kaže Bale o svom liku koji ga je prema vlastitom priznanju privukao jer je riječ o čovjeku koji je kompleksan i »zaokružen«: »Ken je tip koji »ima muda«. Bio je u Drugom svjetskom ratu, borio se na Danu D u Normandiji, bio je pripadnik tenkovske jedinice i oslobađao je zarobljenike koncentracijskih logora. Sve je u životu postigao sam, i kad je pomislio da je kasno za nove velike stvari i pobjede, u njegovu se životu pojavi Carroll s kojim se popne na vrh svijeta.«