Tragični incident

Mogućnost postoji, ali izvjesno je da za smrt Halyne Hutchins na setu filma “Rust” nitko neće kazneno odgovarati

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Ako je suditi po gotovo identičnom slučaju ubojstva glumca Brandona Leeja 1992. na setu filma „Vrana“, lako je moguće da se cijeli slučaj proglasi slučajnim incidentom i nitko za to krivično odgovara. Nitko nikad nije optužen za njegovu smrt, ali je izvansudskom nagodbom obitelj Lee financijski obeštećena“Nismo ništa isključili. Sve je u ovom trenutku, uključujući i kaznene prijave, na stolu.” – izjavila je jučer za New York Times okružna tužiteljica u Santa Feu Mary Carmack-Altwies komentirajući fatalnu pucnjavu na setu westerna „Rust“ u kojoj je glavni glumac i producent Alec Baldwin slučajno prošli četvrtak ustrijelio snimateljicu Halynu Hutchins i ranio redatelja Joela Souzu u rame.


Dosad je već utvrđeno da Baldwin nije znao čime je sporni pištolj bio napunjen, dapače, pomoćnik redatelja mu je izrijekom rekao da su pištolji „hladni“, odnosni neopasni za uporabu.


Utvrđeno je također da je sva tri pištolja u kojima su trebali biti ćorci pripremila oružarka na setu Hannah Gutierrez. Kako ona očito nije razgovarala ni s Baldwinom, ni s kim drugim, pomoćnik redatelja jednostavno nije znao čime su napunjeni i tako je došlo do tragičnog nesporazuma. Prema  dosadašnjim saznanjima, pištolji su sadržavali metke označene kao „live round“ što sugerira da su u pitanju meci koji osim barutnog punjenja (kao ćorci), moraju imati i neku vrstu zrna. Još nije utvrđeno ili bar objavljeno je li riječ od gumenom, plastičnom, drvenom ili „pravom“ olovnom zrnu obučenom u bakrenu ili mjedenu košuljicu.
Trenutno osim policije sa svima uključenima  u slučaj vode inspektori američke zaštite na radu (OSHO), i kako se navodi u New York Timesu, vjerojatno će proći tjedni dok se sve okolnosti utvrde i eventualne krivične prijave podnesu.


Ako je suditi po gotovo identičnom slučaju ubojstva glumca Brandona Leeja 1993. na setu filma „Vrana“, lako je moguće da se cijeli slučaj proglasi slučajnim incidentom i nitko za to krivično ne odgovara. Nitko nikad nije formalno optužen za smrt sina Brucea Leeja, ali je zato njegova majka podigla privatnu tužbu protiv producenata. U vrlo kratkom roku postignuta je izvansudska nagodba i obitelji Brandona Leeja isplaćena je odšteta nika objavljene visine. Vjerojatno je riječ o millijunskom iznosu.


Iako lokalna državna odvjetnica postavlja mogućnost podizanja krivičnih prijava, gotovo je sigurno da do njih neće doći, osim u slučaju da se utvrdi da je bilo tko od umiješanih imao određenu namjeru da snimanje filma završi na ovako tragičan način.