Jubilarno izdanje

“Hrvatskog narodnog preporoda” Gorana Devića najbolji film 20. Liburnia Film Festivala

Ervin Pavleković

Goran Dević / Foto LFF

Goran Dević / Foto LFF

Dobio je nagradu za najbolji film, najbolju režiju i najbolju montažu. Najbolji regionalni film je »In medias res«, a novu nagradu kritičara »Dragan Rubeša« dobio je film »Lutajući oceanom«Kišno vrijeme, koje nije neočekivano za kraj kolovoza, nije pokvarilo veselje ni dobro raspoloženje u Opatiji na 20. Liburnia Film Festivalu koji je dodjelom nagrada službeno završio.


Pobjednik dvadesetog festivalskog izdanja je »Hrvatskog narodnog preporoda« Gorana Devića koji je dobio nagradu za najbolji film, najbolju režiju i najbolju montažu.


Najbolji regionalni film je »In medias res«, novu nagradu kritičara »Dragan Rubeša« dobio je film »Lutajući oceanom«, a slavili su i »Veće od traume«, »Tvornica filma« te film »Mjesta koja ćemo disati«.
Sinoćnjom dodjelom nagrada završeno je 20. izdanje Liburnia Film Festivala, koji je u Opatiju još jednom donio najbolje od hrvatske dokumentarne produkcije te pokazao kako hrvatski (dokumentarni) film, tematizirajući bitno, veće i manje, skriveno i posve vidljivo, secirajući raznoliku problematiku, spremno odgovara na izazove današnjice i naše svakodnevice.


U fokusu sisačka željezara


Šest festivalskih nagrada dodijelio je peteročlani međunarodni žiri u sastavu: snimateljica Andrea Kaštelan, redatelj Mladen Kovačević, ravnateljica riječkog Art-kina Slobodanka Mišković, dizajner zvuka Jakov Munižaba te dramaturginja i scenaristica Ivana Vuković.


Ocjenjivački sud odlučio je nagradu za najbolji film i nagradu za najbolju režiju dodijeliti filmu »Hrvatskog narodnog preporoda« Gorana Devića u produkciji Petnaeste umjetnosti i Kinoljetke (2022) kojem je u fokusu sisačka željezara i zgrada koja je planirana kao arhitektonski suvremeno središte naselja, a šezdeset godina kasnije nalazi se u ulici novoga imena – Hrvatskog narodnog preporoda.Film prikazom sisačke ulice i prošloga vremena upućuje na vremenski tijek, cirkulaciju ljudi i društvenu industrijalističku pozadinu. Film je uz te dvije nagrade dobio i nagradu za najbolju montažu koja je pripala Janu Klemsheu.


Kako je kazala Sobodanka Mišković, članica žirija, odluka je za sve nagrade donesena gotovo jednoglasno. Tako se žiri, između ostaloga, složio i kako je film »Hrvatskog narodnog preporoda« zaslužio nagradu za najbolji film jer je, prema njezinim riječima, najupečatljivi, najviše ih se dojmio i vrlo je inspirativan.


– S jedne strane, tema filma je vrlo zanimljiva, pomalo i filozofska, a s druge strane je zanimljiv način na koji autor donosi tu temu; isključivo koristeći filmska izražajna sredstva i vrlo dobro baratajući filmskim jezikom.


Film je istovremeno topao, ima veliku empatiju prema protagonistima, a ima i humora, stoga odluka nije bila teška. Autor nenametljivo ulazi u priču te uspješno donosi ideju o izgradnji utopijske zajednice čiji tragovi zajedništva, bez obzira na društvene okolnosti i izmjene, i dalje opstaju, istaknula je Mišković.


Nagrada publike


Nagrada za najbolji regionalni film pripala je kratkometražnom filmu »In medias res« Ane Klepo u produkciji Filmaktiva, koji kontemplira život u »coming of age« trenutku.


Nagradu za najbolji film publika je odlučila dodijeliti dugometražnom filmu autorice Vedrane Pribačić »Veće od traume« u produkciji Metra 60, koji tijekom tri godine prati stanja i doživljaje triju žena traumatiziranih u Domovinskom ratu, kao i proces njihovog osnaživanja kroz iznošenje potresnih životnih priča.


Vedrana Pribačić / Foto LFF


Nagrada za dizajn zvuka otišla je u ruke Luki Gamulinu za film Silvestra Kolbasa »Tvornica filma«, filmski esej o fotografiji ispričan kroz fotografiju.


Uz tematiku istraživanja medija, prikaz prolaska vremena starenjem samog fotografskog materijala, film ujedno donosi priču o negativnim posljedicama tranzicije, propasti industrijalizacije i radničkog pokreta.


Film »Mjesta koja ćemo disati« vizualni je esej koji zagovara imaginaciju kroz putopis konstruiranih i anonimnih pejzaža, i svojevrsna je bilješka o budućnosti, a Davoru Sanvincentiju i Ivanu Slipčeviću za taj je film pripala nagrada za najbolju fotografiju.


Nagrada »Dragan Rubeša«


Uz šest festivalskih nagrada koje je dodijelio peteročlani ocjenjivački sud, nagradu kritičarke »Dragan Rubeša« utemeljenu po istaknutom riječkom filmskom kritičaru Draganu Rubeši koja se ove godine dodjeljuje prvi put, filmska kritičarka Iva Rosandić odlučila je dodijeliti filmu »Lutajući oceanom« Tome Zidića (Miratecarts, Pulsar Studios, Antitalent d.o.o., MedVid Produkcija, Kinoklub Zagreb).


Kako kaže kratak sadržaj filma, radi se o duhovnom istraživanju našeg unutarnjeg svijeta u portugalskom arhipelagu usred Atlantskog oceana, a to se putovanje intenzivira stalnim kretanjem koje nas navodi da ponovo zadobijemo povjerenje prirode.


U Centru Gervais, prije proglašenja pobjednika, publika je mogla gledati dva filma izvan konkurencije – »Ekosuperjunaci«, čiji su autori učenici 4. razreda osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov« iz Opatije i Ivana Uremović Gačešić, i »Muzej Revolucije«, nagrađivani film Srđana Keče.