Film

Hrvatski naslovi u konkurenciji festivala u Varšavi: Svjetske premijere filmova “Tragovi” i “Dječak”

Kim Cuculić

U službenim natjecateljskim programima bit će prikazan i nagrađivani film »Sigurno mjesto« Jurja LerotićaRIJEKA – Mnoštvo će se hrvatskih naslova prikazati u natjecateljskim programima 38. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi, javlja HAVC. Dugometražni prvijenac Dubravke Turić, »Tragovi«, na ovom će poljskom festivalu imati svjetsku premijeru, kao i kratkometražni igrani film »Dječak« Hrvoja Mabića. U službenim natjecateljskim programima prikazuju se još i nagrađivani film »Sigurno mjesto« Jurja Lerotića, manjinske koprodukcije »Vizija leptira« Maksyma Nakonechnyija (koproducentica je Anita Juka, 4Film), »Praznik rada« Pjera Žalice (koproducenti su Boris T. Matić i Lana Matić, Propeler Film) i »Majka« Zornitse Sophije (koproducentica je Irena Marković, Focus Media).


«Veliko mi je zadovoljstvo što će ‘Tragovi’ imati svjetsku premijeru na filmskom festivalu u Varšavi i tako započeti svoj festivalski život«, rekla je Dubravka Turić.


Film »Tragovi« nosi Ana (Marija Škaričić), mlada znanstvenica koja proučava lokalne simbole i tragove na stećcima, koja se nakon očeve smrti suočava sa samoćom. Njezina antropološka studija prerasta u traženje intimnih odgovora, a tragovi koje slijedi spajaju se s tragovima koje ostavlja. Uz Mariju Škaričić, zapažene uloge ostvarili su Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Uz režiju, Dubravka Turić – zajedno s Danijelom Žeželjom – potpisuje i scenarij, a ujedno je i montažerka filma. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Snježana Gorup, skladatelj Jonas Jurkunas, a dizajnerica zvuka Dubravka Premar.
«Tragove« je producirala Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Ieva Norviliene, Marija Stojanović, Milan Stojanović i Ada Solomon. Film nastaje u produkciji Kinorame, u koprodukciji s kućama Tremora iz Litve i Corona iz Srbije. »Tragovi« nastaju uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Litve, Filmskog centra Srbije, Hrvatske radiotelevizije i Eurimagesa. Projekt se razvijao u sklopu radionicu MIDPOINT Feature Launch 2019., a razvoj je podržao i program Kreativna Europa u okviru programa Media Slate Funding.


Ovogodišnje izdanje varšavskog festivala održava se od 14. do 23. listopada.


 


 


Kim Cuculić


 


INFOBOX
STEĆCI


Film »Tragovi« nosi Ana (Marija Škaričić), mlada znanstvenica koja proučava lokalne simbole i tragove na stećcima, koja se nakon očeve smrti suočava sa samoćom


P