HAVC

Hrvatski filmovi “Mater” i “Dnevnik Diane Budisavljević” na sicilijanskom festivalu

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Dio glavnog programa Taormina Film Festivala bit će prikazan online, putem streaminga na platformi MYmovies.it, a dio će se održati na otvorenomIgrani “Mater” Jure Pavlovića te igrano-dokumentarni “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević prikazuju se u natjecateljskim programima 66. sicilijanskog Taormina Film Festivala, koji se održava od 11. do 19. srpnja.


Dugometražni prvijenac redatelja i scenarista Jure Pavlovića “Mater” prati ženu koja se vraća u rodno selo iz Njemačke kako bi oboljelu staru majku premjestila u starački dom.


Uloge u filmu imaju Daria Lorenci-Flatz, Neva Rošić, Vera Zima, Anka Vučković, Marijo Jurković i mnogi drugi. Za kameru je bila zadužena Jana Plećaš, koja je radila i scenografiju.
Svjetsku premijeru film je imao krajem prošle godine na ‘Black Nights’ filmskom festivalu u Tallinnu, a hrvatsku početkom srpnja ove godine na Festivalu mediteranskog filma Split.


“Dnevnik Diane Budisavljević” prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma. Film je premijeru imao na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu i dosad je osvojio više od 15 nagrada.


Autorica Dana Budisavljević nedavno je primila godišnju Nagradu ‘Vladimir Nazor’ u području filmske umjetnosti.


Dio glavnog programa Taormina Film Festivala bit će prikazan online, putem streaminga na platformi MYmovies.it, a dio će se održati na otvorenom, u grčkom amfiteatru, u kojem će biti i svečano zatvaranje uz proglašenje pobjednika, 19. srpnja.


Posebnu festivalsku nagradu Taormina Arte Award za izvrsnost u filmskoj umjetnosti dobio je glumac Nikolaj Coster-Waldau, izvijestio je HAVC.