The Cave

Hrabre liječnice Sirije: Film toliko potresan da je ekipi morala pomoći psihijatrica

Sanda Milinković

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Mnogo toga je bilo toliko potresno da je dovedena i psihoterapeutkinja koja je savjetovala postprodukcijski tim.Tijekom petogodišnje opsade istočne sirijske regije Ghouta, liječnica Amani Ballour radila je u podzemnoj bolnici pod nazivom Pećina (The Cave). Liječnica i njezin tim su prkosili stalnim bombardiranjima da bi spasili tisuće života, doznajemo s Reutersa.


Njezina je priča sada pretočena u film za koji se sirijski redatelj Feras Fayyad nada da će pomoći u promjeni stava prema ženama u patrijarhalnom društvu. “The Cave” će se u Velikoj Britaniji početi prikazivati od ovoga petka. Priča prati Ballour dok se ona suočava s teškim izazovima. Od bebe koja se guši građevinskim krhotinama nakon udara ruskog ratnog zrakoplova do zastrašujućih posljedica napada kemijskim oružjem.


Rodna nejednakost u patrijarhalnom okruženju


Tim se bori s rudimentarnom opremom, nestankom struje i nestalim medicinskim potrepštinama, dok se brine za niz pacijenata, uključujući mnoštvo traumatizirane i pothranjene djece. No Ballour, koja je postala upraviteljica bolnice 2016. godine i ostalo žensko osoblje, uza sve to se moraju boriti protiv diskriminacije. 
U jednom trenutku muž jednog od pacijenata zahtjeva razgovor s muškim menadžerom “koji može bolje raditi”, govoreći Ballour da žene trebaju ostati kod kuće. “Nitko mi ne može reći što da radim, niti gdje da radim”, odgovara Ballour, specijalistica pedijatrije.


Fayyad, koji je osvojio nominaciju za Oscara za svoj film „Posljednji muškarci u Alepu“ iz 2017. godine, pohvalio je Ballour zbog izazivanja stereotipa u društvu u kojem se djevojke često udaju kao tinejdžerice.


Ballour, čija se sestra udala u trinaestoj godini, potiče mlade djevojke koje liječi da sanjaju velike i rade “važne” poslove kad odrastu. Fayyad kaže da su bolnice u bunkerima ženama u medicini dale mjesto gdje mogu tražiti slobodu koju su im vlasti “iznad zemlje” često oduzimale.Dovedena i psihoterapeutkinja 


Redatelj, koji je uhićen i mučen nakon ustanka 2011. godine protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, rekao je da vjeruje da se ženske uloge mijenjaju. “Vidio sam dok su snimali u Siriji kako ženski glasovi rastu i htio sam to dočarati”.


Fayyadov tim je snimio oko 1.000 sati snimki u “The Caveu” i šest drugih bolnica. Mnogo toga je bilo toliko potresno da je dovedena i psihoterapeutkinja koja je savjetovala postprodukcijski tim.


Redatelj kaže da je spreman podijeliti snimke sa svima koji se bave pravdom za žrtve rata. Američki istražitelji optužili su sirijske snage i njihove saveznike da su počinili ratne zločine u istočnoj Ghouti bombardiranjem i namjernim izgladnjivanjem.


Damask negira da je ikada upotrijebio kemijsko oružje tijekom sirijskog rata, sada u svojoj devetoj godini, ali američki stručnjaci kažu da postoje dokazi o višestrukim napadima.


“The Cave” je zatvorena nakon što je sirijska vojska u travnju 2018. godine osvojila istočnu Ghoutu. Ballour je sada izbjeglica u Turskoj, a u svojoj izjavi izražava nadu da će film pokazati sirijskim ženama koliko su snažne. “Pokušala sam reći svim ženama koje sam vidjela – ‘Samo vjeruj u sebe’. Jednog dana stvari će se promijeniti. Društvo će se promijeniti”, rekla je.